ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Activiteiten en evenementen -  2010 -  Bezoek Fluxys Zeebrugge -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Bezoek Fluxys ZeebruggeOp zondag 25 april vertrok de bus met 41 personen richting Zeebrugge voor een leerrijke uitstap naar de LNG-terminal van Fluxys onder leiding van Marie-Christine die in het Sanderkwartier woont.

Bij aankomst kregen we eerst koffie of frisdrank aangeboden door Fluxys.  Aan de hand van een maquette in de inkom kregen we al een eerste inleiding door Marie-Christine.  Daarna mochten we naar het auditorium waar we aan de hand van veel foto's en cijfers toch een beeld kregen van hoe het daar allemaal werkt.  Zeebrugge is de draaischijf van internationale gasstromen in West-Europa. Hier komt vloeibaar aardgas aan per schip en kruisen 2 cruciale transportassen elkaar: de oost/west-as van Rusland naar het Verenigd Koninkrijk en de noord/zuid-as van Noorwegen naar Zuid-Europa.

Na de uiteenzetting binnen namen we terug plaats in de bus en mochten we het beveiligde domein binnenrijden.  Dat veiligheid voorop staat was al van bij de start duidelijk. 2 brandweerwagens staan ter plaatse en het personeel is ook opgeleid om bij problemen zo vlug mogelijk in te grijpen.  Gelukkig heeft er sinds de opstart van de installaties in 1987 nog nooit een ongeval voorgedaan met brand als gevolg.  Rond elk gebouw, installatie, ... loopt een rode lijn met watersproeiers.  Ook her en der zijn er toestellen aanwezig om schuim te spuiten. 

Tijdens de rondrit nam Marie-Christine terug het woord en toonde ons de verschillende etappes zoals ze ons reeds binnen had uitgelegd. 

Op de terminal voeren schepen vloeibaar gas aan die wordt opgeslagen in één van de 4 indrukwekkende opslagtanks.   Daarna wordt het vloeibaar gas overgebracht naar een hervergassingsinstallatie die het vloeibare gas in gasvorm zet.  Eens dat is gebeurd kan het doorheen de verschillende pijpleidingen naar de leveringspunten in België en leveringspunten aan de grens voor verder internationaal transport worden gestuurd  (aardgas  wordt  nadien  terug  vloeibaar  gemaakt door het af te koelen tot -160°C).