ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Activiteiten en evenementen -  2013 -  Gooi je wenskaarten niet weg! -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Actie 'Gooi je wenskaarten niet weg!

Wat vind je op deze pagina?

  • Hoe we tot deze actie zijn gekomen
  • De respons
  • Fotoverslag van de afgifte van de kaarten aan PVT Sint-Augustinus
  • Interview met Anita Taveirne, PVT-medewerker die de bewoners begeleidt in o.a. het maken van kaarten

Scroll maar even door!

6.346

Wat een oogst! Dankzij jullie enthousiaste medewerking verzamelden we maar liefst 6.346 kerst- en nieuwjaarskaarten. Het overtreft alle verwachtingen. Super! 

Hartelijk dank aan iedereen die ons kaarten heeft bezorgd!

Afgifte van de wenskaarten aan PVT Sint-Augustinus

Op zondagmorgen 10 februari 2013 werden de verzamelde wenskaarten afgegeven aan PVT Sint-Augustinus.

Er wachtte ons een warm welkom. Na de fotosessie vertelden de PVT-medewerkers fier (en terecht) wat de bewoners allemaal maken. Lees hierna verder - Anita, zorgkundige vertelt er meer over.

PVT-verantwoordelijke Igor Bauwens en zijn team (zie grote foto) willen iedereen bedanken voor zoveel enthousiasme en solidariteit voor deze wenskaartenactie.

 

Daar gaan ze... de wenskaarten richting PVT Sint-Augustinus. Mooie kaarten, hť. Zo goed als geen dubbels, weet Liliane te vertellen aan PVT-directeur Igor Bauwens Het eindresultaat: nieuwe kaarten gemaakt door de bewoners van PVT Sint-Augustinus Deze doos stond in de leraarskamer van de school Ter Groene Poort. Tof! Dirk met Ciske, de kat van PVT-Sint-Augustinus Ciske, de kat van PVT Sint-Augustinus
Brugsch Handelsblad 15 februari 2013

Het maken van nieuwe wenskaarten: Anita vertelt er ons meer over

Anita Taveirne geeft uitleg over het maken van de nieuwe wenskaarten. Iedereen luistert aandachtig.

Anita Taveirne (neen, geen familie van onze voorzitter) werkt als zorgkundige in PVT Sint-Augustinus. Naast de dagelijkse zorg, begeleidt ze ook de bewoners tijdens de activiteiten - zoals het maken van wenskaarten.

In De Morgenzon, een polyvalente ruimte, zijn de bewoners vrij om in de voor- en/of in de namiddag te knutselen, te lezen, te breien - of gewoon gezellig samen te zijn. Er wordt veel gelachen, soms een mopje getapt en af en toe ook gezongen. Niemand wordt verplicht om iets te doen, maar meestal vragen de bewoners om de deur van De Morgenzon open te laten. Zo kunnen ze 's avonds of in het weekend ook even verder doen aan hun bezigheden. 

Anita vertelt ons dat de geschonken kaarten zeker van pas zullen komen om nieuwe wenskaarten te maken. Deze activiteit gebeurt het hele jaar door, dit met tussenpauzes. Voor het maken van de kaarten worden verschillende handelingen uitgevoerd: oude kaarten doorknippen, vervolgens op maat knippen (bv. met een gewone of kartelschaar), plooien, collages maken. Elk doet wat zij/hij kan en waar zij zich goed bij voelen. 

Het resultaat mag gezien zijn (zie foto hiernaast). Stuk voor stuk mooie én originele kaarten. Het geeft de bewoners veel voldoening. Het krikt hun zelfvertrouwen op vanuit het besef dat ze heel creatief kunnen zijn. 

Hoe het begon


Op 9 december nodigde PVT Sint-Augustinus (Psychiatrisch Verzorgingstehuis) de buurt uit op hun kerstmarkt, dit naar aanleiding van hun 15e verjaardag. 

Het was een gezellige drukte met een rijk aanbod aan zelfgemaakte kaarten, kaarshouders, wollen sjaals, kerstversiering, koekjes, lekkere confituren...  Zie maar. 

Toen kwamen we op een idee. Na Driekoningen verdwijnen veel mooie kerst- en nieuwjaarskaarten uit de huiskamers. Als we nu met z'n allen onze kaarten verzamelen en die geven aan PVT Sint-Augustinus. Met veel creativiteit maken de bewoners nieuwe ontwerpen van oude wenskaarten.

Gooi je wenskaarten niet weg en bezorg ze aan de comitéleden, klik hier voor hun adres.  Het centrale adres is: 18-Oktoberstraat 49, tel. 050/38 71 09. Ten laatste op 5 februari 2013. Laat de kaarten maar komen, hoe meer hoe liever.

We houden jullie via de website op de hoogte! 

Ook buiten onze buurt

Via Facebook verzamelde Schepen Jos Demarest maar liefst 400 wenskaarten in voor de actie 'Gooi je kerst- en nieuwjaarskaarten niet weg!'. Hij bezorgde de kaarten op onze nieuwjaarsdrink.

Zelfs van buiten onze buurt kregen we spontaal kerst- en nieuwjaarskaarten toegestuurd.

Een dame uit Knokke-Heist kwam een tas met kaarten afgeven bij Dirk en Liliane. Ook uit Zedelgem, Varsenare, Lichtervelde, Canadezenhof, Lange Vestingsstraat ontvingen we kaarten. Met de post ontvingen we een pakket van 2 kg kaarten (90 stuks) toegestuurd van mevrouw Valcke uit Lo-Reninge

Sint-Kruis nam ook enthousiast deel aan onze actie, de Dampoortstraat, Aardenburgseweg én de buurtbewoners van 'Samen Zomeren' meer bepaald het buurtcomité van de Kartuizersstraat. 

Via de school Ter Groene Poort ontvingen we 458 kaarten. Een leraar had een doos geplaatst in de leraarskamer.  Wat een leuk idee! :-) Ook van de school De Ganzenveer.

Via Facebook verzamelde Schepen Jos Demarest maar liefst 400 wenskaarten in voor de actie 'Gooi je kerst- en nieuwjaarskaarten niet weg!'. Hij bezorgde de kaarten op onze nieuwjaarsdrink. (zie foto) Super! Dankjewel.