ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Activiteiten en evenementen -  2016 -  Je eigen mini-moestuintje -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Voordracht "Je eigen mini-moestuintje"


Vrijdag 11 maart 2016, 19.30 u. Europahuis Ryckevelde
Sint-Baafskerkstraat 7
(zijkant kerk Sint-Baafs)

 

FOTO'S VAN DEZE AVOND

Het verslag van een 'groene' activiteit

Voordracht:  ‘Je eigen minimoestuin’

Het Sanderkwartier wordt wellicht de meest groene buurt van Brugge!
Lesgever André Verheecke bracht zijn voordracht zo gepassioneerd en aanstekelijk dat je onmiddellijk van iedere vrije vierkante meter een moestuintje wou maken.

Eerst legde hij ons met behulp van een powerpointpresentatie uit hoe je zo’n tuintje moet opbouwen en inrichten in volle grond, in bakken of in potten.  Aan de hand van een voorbeeldschema leerden we wat en wanneer we kunnen zaaien of planten.  Uiteraard kwamen daar veel tips bij die ook door de enthousiaste deelnemers, vooral veel jonge buren, gedeeld werden. Peterselie verdraagt bij voorbeeld weinig zon en de plantjes dek je best af met fijn gaas.  Pluksla is niet hetzelfde als snijsla.  Aardperen zijn heel lekker, maar je kunt er winderig van worden.  Volgens André zijn aardpeerscheuten zelfs lekkerder dan hoppescheuten. Onze zandgrond moet niet omgespit worden, maar met compost of mest bewerkt worden.  We kregen ook een belangrijke boodschap: tuinieren kost tijd en energie en je moet het graag doen.

En dan kwam het leukste gedeelte van de avond: kweekpotjes vullen. We konden kiezen uit verschillende zaadsoorten zoals peterselie, pluksla en Oost-Indische kers.  En zo ging iedereen met zijn potjes en zijn aardpeer (om scheuten te kweken) goedgezind en met grootse plannen naar huis.

Proficiat aan het comité voor dit zeer geslaagd initiatief.  Ook het lokaal van VZW Rijckevelde  (www.ryckevelde.be), waar de voordracht doorging, was een leuke verrassing.  

Luc De Gruyter
 

De uitnodiging

Heb je een kleine stadstuin of zelfs maar een vensterbank of een balkon? Dan ontwerp je met potten  en bakken een eigen eetbare mini-moestuin!

Wat kan je zoal kweken? Wat heb je ervoor nodig? Hoeveel kost het en hoeveel tijd heb je nodig om te komen tot je eigen gezonde groenten? Een specialist helpt je op weg en geeft uitleg over tuinieren in potten, over potgrond, voeding, verzorging, enz…

André Verheecke, lesgever bij VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) en VLACO (Vlaamse Compostorganisatie) en zelf verwoed bio-tuinier, laat je ontdekken hoe je met zo’n pottentuin van start gaat. Hij vertelt je hoe je de bodem verzorgt en welke teelttechnieken voor welke groenten geschikt zijn. Zo kan je een assortiment kraakverse groenten oogsten.
Je eigen groenten, zelfgekweekt, onbespoten, eigenhandig gezaaid en geoogst, dat smaakt gewoon lekkerder dan de groenten uit de winkel!

Buurtwerking Sanderkwartier biedt je de gelegenheid om te leren hoe te beginnen aan je eigen mini-moestuintje.

Deze pagina heeft nog geen inhoud. Binnenkort wordt ze bewerkt.