ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Activiteiten en evenementen -  2019 -  Voordracht : "Evolutie van huizen en percelen in het Sanderkwartier" -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Voordracht : "Evolutie van huizen en percelen in het Sanderkwartier"


 

Onze buurt, verandering …. een revolutie! Slachtoffer van de Industriële revolutie?

Onze buurt, tegenstellingen … , tussen stad en platteland, tussen “Club” en “Cercle”, tussen hoogbouw en laagbouw, … verdwenen tegenstellingen?

 

Ooit behoorde onze buurt tot het idyllisch platteland rond Brugge. Wandelende van Sint-Andries – Dorp naar Brugge stad, kon je de stad in al haar pracht en praal voor je zien opdoemen.

Dit beeld kennen we niet meer door het verdwijnen van het station op het Zand. De spoorwegberm scheidde van “den buiten”. De scheiding … een nieuwe tegenstelling?

 

Brugge… die scone…. De tijd dat de inwoners van de stad kwamen ontspannen op het “platteland” rond Brugge ligt  eigenlijk nog niet zo ver van ons af.

 

De bouw van het Olympia-stadion zorgde voor het vertrek van de twee voetbalploegen in onze buurt groot geworden. De voetbalvelden door hun ligging uitstekend geschikt voor bebouwing, zorgden voor het ontstaan van nieuwe tegenstellingen!

 

Hoe zal de toekomst onze buurt veranderen? Hoe moeten we daar naartoe kijken in het licht van een veranderde wereld, waar het klimaat belangrijker zal worden?

 

Onze buurman Michel Vanhalme, geschiedkundige, geboren en getogen in de Magdalenastraaat zal ons hierop antwoorden geven, samen met geograaf Steven Franceus, in zijn voordracht.

 

Wanneer : vrijdag 12 april 2019 om 19u30

Waar : Europahuis Ryckevelde Sint-Baafskerkstraat 7 - (zijkant kerk Sint-Baafs)