ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
De tijd van toen -  Azalealaan -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.


AZALEALAAN,
EEN BEELD VAN TOEN

bewoners van het Sanderkwartier illustreren de buurt met hun oude foto's

Klik hier voor het sfeerbeeld van die scandag

De opgevoerde grond. Op de achtergrond de boerderij die verpacht wordt door de Broeders van Liefde. Een foto die het niveauverschil aantoont, verschil van 4 meter. De werken zijn begonnen. Het witte huis rechts is het 'Noors huis', Azalealaan 16. Met schop en truweel greppels graven Vooraan het hekken van de buren Braeckmans. Achteraan zijn de hoeve, stallingen en woonst van de boerderij verpacht door de Broeders van Liefde te zien. De funderingen: 16 betonnen pijlers die met ijzer en beton worden gevuld. De bouw gaat vlot vooruit... De metselaars aan het werk. Het woonhuis krijgt al meer vorm.

Wat? de bouw van het huis van Filip en Monique Lambert
Waar? Azalealaan 20
Wanneer? Zaterdag 28 juli 1962 zijn Filip en Monique getrouwd. De volgende dag vertrokken ze op huwelijksreis. De maandag erna, 30 juli 1962, is de aannemer met de werken begonnen. In augustus 1963 was het huis klaar en kon de familie Lambert er hun intrek in nemen.

Het perceel was het laagste gedeelte van de omgeving. Het niveauverschil van het totale perceel varieerde van 60 cm tot 1,50 meter. Het was meer moeras dan grond.  Maar liefst 950 vrachtwagens reden op en aan met grond en steengruis om het perceel te nivelleren en voor de funderingen. Er werd trouwens veel aandacht besteed aan die funderingen (zie foto). De zestien betonnen pijlers  zitten vooraan 2 tot 3 meter diep, achteraan 4 tot 6 meter.

Achter het perceel liep de Boterbeek.

Foto's van Filip en Monique Lambert.

 

Wat? de bouw van het huis van de familie Valcke
Wie?  heren Valcke en schoonbroer Fransman op de werf.
Waar? Azalelaan 32
Waneer? augustus-september 1960

Foto's van Olga Valcke-Deldycke

Waar?  Azalealaan 32
Wanneer? augustus-september 1960


Extra info ontvangen van Olga.

De Azalealaan liep toen nog niet door, maar eindigde aan het kasteeltje van de familie Deloof. De Azalealaan werd aangelegd in 1958. Tot aan de grens met de Abdijbeek/Boterbeek was dat grond van Sander&Fils. Er waren bouwvergunningen verleend voor 8 woningen. Het huis van de familie Valcke was het derde huis dat gebouwd werd in de Azalealaan, na van Rossem en Jooris.

Waar? Azalealaan
Wanneer? 1 november 1989

Foto van Lucrèce Lejaeghere

 

Waar? Azalealaan 2
De appelboom werd later verwijderd omdat er  teveel afval van kwam,
die telkens in de goot terecht kwam.
Waneer? 1 november 1989

Foto's van Lucrèce Lejaeghere


Waar?  Zicht vanuit de Azalalaan 2 op de Abdijbekestraat.
Op de open plaats staat nu het huis van Ignace De Smedt, postbode. Zijn vrouw schildert op zijde en exposeert regelmatig.
Wanneer? 1 november 1989