ūüĎ∑‚Äć Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet¬†verdwijnen.ūüĎč
De tijd van toen -  Canadasquare -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.


CANADASQUARE,
EEN BEELD VAN TOEN

bewoners van het Sanderkwartier illustreren de buurt met hun oude foto's

Klik hier voor het sfeerbeeld van die scandag

- In de foto's klikken om ze te vergroten -

Unieke foto's van de Canadasquare.
Vermoedelijk in de jaren 50. Bron: het Rijksarchief.

Weet je meer over deze foto's? We vernemen het graag.

Herinnering aan het pleintje op de Canadasquare. Buurtmedewerkster Liliane vertelt:
“Ik weet nog goed toen ik een jaar of 11 was, dus in het jaar 1952, ben ik daar met mijn fiets gevallen. ‘k Hou er nog steeds een litteken aan mijn knie aan over. Er waren dan werken aan de gang.  

 

Ik woonde toen in de Torhoutse Steenweg 12. De ingang van ons magazijn was op de Gistelse Steenweg (rechtover de huidige apotheek.)

 

Mijn pa heeft in het jaar 1953 een zwaar auto-ongeval gehad. Hij lag er met zijn wagen (een Minerva) overkop in het parkje. Een auto komende uit de Stationslaan  was met een zeer hoge snelheid op hem ingereden. Heel de buurt stond te kijken hoe mijn pa bevrijd werd.  Op zondagmorgen was er toen veel volk in de café’s Casino (nu Square), Brouwershof en Café du Phare. Iedereen stond buiten te kijken. Wij kwamen juist van de zondagsmis en dachten dat onze papa dood zou zijn! Als kind blijven zo'n momenten in je geheugen gegrift. Hij kwam er gelukkig met een hersenschudding van af.

 

Het is naar aanleiding van verschillende ongevallen op de Canadasquare (die toen een open ruimte was), dat men op vraag van o.a. schepen Cools van het gemeentebestuur van Sint-Andries er een park heeft aangelegd (zie foto) als aandenken aan de bevrijding door de Canadese soldaten.

 

Toen het pleintje feestelijk werd ingehuldigd kwam er een groep optreden: dans en choreografie, ik denk De Bruycker Girls. Er stond een frietkraam. Het was zo’n succes dat men dit vele jaren in september, bij het begin van het schooljaar, in het teken van de bevrijding heeft herhaald."

 

Bevrijdingsfeest!

Wat? Bevrijdingsfeest
Waar? Canadasquare op Sint-Andries
Wanneer? september 1945


Huldebetoon aan de Canadezen die Brugge hebben bevrijd.
Merk de bloemenletters 'Leve Canada' en 'Hulde aan Canada' op de balustrade van de viaduct. Ook de telefoonmasten zijn nog duidelijk te zien.

Foto van Sylvain Van Hollemeersch.

Wat? Bevrijdingsfeest
Waar? Canadasquare op Sint-Andries, waar nu het herdenkingsmomument staat voor de helden van de Tweede Wereldoorlog.
Wanneer? september 1945

Herkend op de foto: brouwerij Vanneste, witte huis van Lebbe waar vroeger een kandijfabriek gevestigd was, vermoedelijk ook Alfred De Cloedt - de 'kuipersbaas'.
Ook te zien: mensen met decoraties en bloemenmeisjes.

Foto van Sylvain Van Holemeersch

Waar? Canadasquare
Oude situatie van café du Phare.
Wanneer? Omstreeks 1990

Foto van Michel Vanhalme

Foto uit het boek 'Groeten uit Sint-Andries', auteur Gerard Bossu (Grafisch bedrijf Schoonbaert, uitgave 1981)

"Leopold III en zijn opperbevelhebbers die zich op het kasteeltje 'Steentien' in Sint-Andries bevonden zagen zich genoodzaakt de onvoorwaardelijk kapitulatie aan te vragen. Dat gebeurde op 28 mei 1940. De Belgische soldaten moesten hun wapens inleveren. Op de foto zien we een groep Belgische soldaten die hun wapens inleveren ter hoogte van de huidige Canadasquare"

Foto en tekst overgenomen uit het boek 'Sint-Andries, geschiedenis van de Brugse rand', auteur Jaak Rau (uitgeverij Van de Wiele, uitgave 1991).