ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Fotoalbum -  FRAMBOFRUIT -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

FRAMBOFRUIT

Op bezoek bij Frambofruit in Loppem.

Op zaterdag 5 mei 2012 was het Sanderkwartier te gast bij Chris en Christine Loncke-Deruwe van de frambozenkwekerij Frambofruit in Loppem. In 1999 bouwden ze hun klassieke groentenbedrijf om tot een gespecialiseerd bedrijf voor de teelt van frambozen en braambessen.

Leuk om te weten is dat Chris lange tijd in de Abdijbekestraat heeft gewoond.

Een verslag van deze namiddag zal in het juli-nummer van ons Buurtkrantje verschijnen. Aagje is de reporter van dienst.

De rondleiding begint met een korte historiek van het bedrijf. 44 personen die luisterden naar Chris Duizenden prille plantjes wachten in de diepvries om geplant te worden. Het wordt barkoud zo voor die diepvries te staan. met dit kleine plantje begint alles. de serre vol met frambozenplantjes Kruisbessen of stekelbessen Hommels en bijen worden ingezet. Hier een hommelkast. Hommelkast hmmmmmmmmmmmmmm, zo lekker !! De prille plant. Voedsel en water worden computergestuurd naar de planten gevoerd via deze blauwe infusen. Iedereen kreeg een bakje lekkere verse frambozen mee naar huis. De deelnemers kregen nadien een bakje frambozen aangeboden door het Sanderkwartier. Ze kochten zelf ook nog een paar bakjes frambozen. Even proeven en voor we het beseffen is het doosje leeg.  Ze moeten maar zo lekker niet zijn !!

Als jonge knaap liep Chris stage bij de orchideeënkwekerij van wijlen G.P. Vincke. Daar heeft hij de orchideeënpassie goed te pakken gekregen. Als toemaatje toonde Chris ons graag zijn bijzondere orchideeëncollectie.

Er zijn zelfs twee exemplaren bij uit de serres van Sander & Fils, de ene dateert van 1938, de andere van 1948. Op de foto wordt naast de naam van de bloem ook de moeder- en vaderplant vermeld.

Chris heeft zelfs een eigen orchideesoort geteeld. De orchidee heeft hij genoemd naar zijn moeder, Maria Fremout.

Maria Fremout

Een groepsfoto als afsluiter van deze boeiende en leerrijke namiddag.

Dankjewel Chris en Christine!

Zoals één van de bezoekers, Nicole Ruysschaert, mailde:
"Ik bekijk het nu met compleet andere ogen als ik een bakje van dat lekkers
in de winkel zie, en begrijp ook waarom dit een duur luxeproduct is."