ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Fotoalbum -  Tentoonstelling Van Eyck tot Durer -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Tentoonstelling Van Eyck tot Durer

Op zondag 19 december 2010 bezocht de buurt de prestigieuze tentoonstelling 'Van Eyck tot Dürer'. Stad Brugge nodigde de buurten uit in het kader van Brugge Centraal.

De Vlaamse Primitieven zorgden in de 15de eeuw voor een artistieke revolutie in Centraal-Europa. Talentrijke schilders als Jan van Eyck, met een geniaal oog voor detail, vernieuwden de schilderkunst op technisch vlak. Hun invloed verspreidde zich razendsnel o.a. door de opkomst van gravures waardoor afbeeldingen op grote schaal konden worden gereproduceerd en verspreid. Tal van kunstenaars, onder wie Albrecht Dürer – schilder, tekenaar en etser, werden door de Vlaamse primitieven geïnspireerd.

Schilderijen en andere kunstvormen tonen de interactie tussen de Vlaamse Primitieven en de kunst uit Centraal-Europa.

Sanderkwartier bezoekt Van Eyck tot DŁrer An en Nico Johan, Lorette en vriendin

Werk van Dürer, 1521 - gemaakt na een uitstap naar zee waar hij te laat was om een aangespoelde walvis te zien. Toen ging hij naar een tentoonstelling waar hij dit dier zag. De vreemde blik laat vermoeden dat het om een dier gaat dat op sterk water bewaard werd

Collectie: British Museum London

Anonieme  meester, portret van een vrouw, ca. 1480 - Museo Thyssen-Bornemisza Madrid  

Werk van Conrad Meit, Adam en Eva, ca. 1520. Geïnspireerd naar een gravure van Dürer - Kunsthistorisches Museum, Vienna                    

Werk van Jan Van Ecyk,  1439 - echtgenote Margaretha.

Werk van Dürer, 1521 - portret van een anonieme man.
Invloed van de Vlaamse primitieven: de ene hand rust op de lijst van het doek terwijl de andere hand een brief vasthoudt - kenmerkend element voor de geportretteerde persoon.
Collectie:Museo Nacional del Prado, Madrid