ūüĎ∑‚Äć Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet¬†verdwijnen.ūüĎč
Activiteiten en evenementen -  2011 -  De magische wereld van de orchideeŽn -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Met dank aan Dirk Brandt van Papilio.


Cattleya

De meeste te verkrijgen soorten Cattleya's vragen een nachttemperatuur van 18° C en een dagtemperatuur van 25° C en meer.  En laat het ons eenvoudigweg zo stellen dat botanische Cattleya’s een winterrust nodig hebben, terwijl hybriden dat niet of minder moeten hebben. Tijdens die periode houden wij de plant in gematigde temperaturen (15°C tot 21°C) en bijna volledig droog.

Typische  problemen :

- een te lage wintertemperatuur
- teveel water, met als gevolg
een verstoorde wortelgroei

- de bloei die achterwege blijft
- de plant is besmet met een virus


Nog enkele tips bij de kweek van Cattleya ‘s

  1. Temperatuur: respecteer de temperatuur zoveel mogelijk. Kan dat enige tijd niet, zet de plant dan droog of breng ze in huis.
  2. Winterrust: respecteer de winterrust. Water geven en meststoffen geven aan een plant in rust is zinloos en beschadigt de plant meer dan ze goed doet.
  3. Kweek de planten aan de droge kant, maar geef tijdens de groei wat meer water als je ziet dat de bulben zich beginnen te vormen (meestal late zomer) .
  4. Meststof: bij het begin van de groei van wortels en scheuten geef je starter gevolgd door groeimest. Bij het maken van de bulben geef je bloeimest.
  5. Verpotten doe je zo vroeg mogelijk in de groeicyclus om de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
  6. Licht: geef eerder wat te veel licht dan te weinig. Een lichte rozige schijn op de bladeren kan geen kwaad. Slappe en opgeschoten zwakke  scheuten moeten vermeden worden.
  7. Virussen: plant verwijderen uit de collectie en vernietigen.

Cymbidium

Wanneer de jonge scheuten tot ontwikkeling komen, meestal vroeg in het voorjaar, hou je de plant op een warmere standplaats, zodat de groei niet geremd wordt door de lagere temperaturen. De temperatuur binnen ligt dan tussen 12 en 17° C. Nachttemperatuur rond 10° C.

De Cymbidium bloeit op de scheuten van het vorig jaar. Dus is het geraadzaam de jonge scheuten zo ver mogelijk tot ontwikkeling te laten komen vooraleer ze eind april, half mei buiten gezet worden.

Ik zet mijn Cymbidiums in de volle zon in de tuin. In mei voorzie ik de planten van een grote handvol gedroogde koeienmest en van dan af regelmatig veel water. Tegen eind augustus is de meststof opgebruikt en geef ik enkel nog water, veel water. Om de open komende bloemen niet te laten afvallen voordat ze bloeien, laat je de plant fris staan tot de eerste 5 bloemen open staan.


Phalaenopsis

Is een typische kamerplant

1. Heeft geen rustperiode nodig
2. Dagtemperatuur tot 28°
3. Nachttemperatuur minimum 15°
4. Eén keer per week water geven, niet nat laten staan
5. Iedere watergeefbeurt meststof geven
6. Voorzichtig met benevelenDendrobium

Twee grote groepen:

Dendrobium-nobile-hybriden kweken wij gematigd. Is de bulb volgroeid, dan geven wij ze een rustperiode om zo de aanmaak van de bloemen op gang te brengen.

Dendrobium Phalaenopsis-hybriden kweken wij gematigd tot warm. Ze hebben geen rustperiode nodig om in bloei te komen.

Beide hebben veel licht nodig.

Dendrobium nobile-hybriden

1. Gematigd kweken (15 – 25°C)
2. Is de bulb volgroeid: koudere en droge rustperiode geven
3. Veel licht

Dendrobium Phalaenopsis-hybriden

1. Gematigd tot warm kweken (20 – 30°C)

2. Is de bulb volgroeid: geen rustperiode geven
3. Veel licht
4. Wees zuinig met water. Beter regelmatig kleine hoeveelheden dan 1x veel en dan lange tijd niets (in de zomer 2x in de week, in de winter 1x per week)

Catasetum pileatum


Het is een orchidee uit de streken van Venezuela en Ecuador en bloeit in augustus en september.

Ze heeft een heel specifieke bevruchtingswijze. Als de bloemen bijna uitgebloeid zijn (na 5 dagen!!!) en een insect passeert de plant, dan schiet ze haar stuifmeelkorrels met een snelheid van omgerekend 15 km/u naar de passant. Die vliegt dan naar een andere plant waar zij haar kostbare lading aan het (iets minder) rijpe vruchtbeginsel kleeft. Na zeven dagen is de plant uitgebloeid. (Oh zo vergankelijk)

Tekst en de foto van zijn net bloeiende plant werd ons opgestuurd door Dirk Brandt, spreker van de voordracht 'De magische wereld van de orchideeën'.

Mooi! Dankjewel, Dirk.

Dirk Brandt van Papilio
Catasetum pileatum

FOTOVERSLAG

VOORDRACHTdoor Dirk Brandt van de West-Vlaamse orchideeënvereniging Papilio
(reeds te gast op het buurtfeest 2009)

Frederick Sander naar wie onze buurt is genoemd en stichter van het bedrijf Sander & Fils genoot grote faam in het kweken van orchideeën. Toen een luxeproduct. Ondertussen fleurt deze exotische bloem vele huiskamers op.

Wat komen we o.a. te weten:
  • Wat zijn orchideeën?
  • Waar zijn ze te vinden en hoe groeien ze?
  • Wat zijn de typische problemen bij de kweek van een viertal veel voorkomende orchideeënfamilies zoals de Cattleya, Phalaenopsis, Cymbidium en Dendrobium?

Dit alles wordt rijk geïllustreerd met dia’s van zijn eigen planten. Je krijgt er ook nog praktische tips bovenop. 

Wil je iets bijleren of gewoon genieten van de kleurrijke dia’s? Dat kan. Wij nodigen je graag uit met familie en vrienden op donderdag 15 september om 19u30 in de foyer van de Magdalenazaal.