ūüĎ∑‚Äć Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet¬†verdwijnen.ūüĎč
Activiteiten en evenementen -  2013 -  Liefde en devotie -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Verslag van Conny Decloedt


26 mei 2013 bezoek aan de tentoonstelling "Liefde en Devotie" in het Gruuthusemuseum.

We werden hartelijk ontvangen door Hilde van het buurtcomité van het Sanderkwartier. 

Daarna kregen we van de gids die ons doorheen de expositie zou leiden een koptelefoon, waarmee we alles heel duidelijk konden meevolgen.

Allereerst werd ons uitgelegd dat het manuscript waarover de tentoonstelling ging een bundeling is van vroeg Nederlandse gedichten, gebeden, liederen en muzieknotaties. Meteen werden we in het verhaal meegezogen terug in de tijd omstreeks de jaren 1400.

De tentoonstelling bestond uit een aantal thema's: const (kunst en liefde), liefde en devotie, muziek en gezelschap, die aan de hand van 250 kunstvoorwerpen tot leven geroepen worden. Het gaat om sier- en gebruiksvoorwerpen, juwelen en sculpturen, maar ook om een aantal muziekinstrumenten.

Het Gruuthuse manuscript is één van de belangrijkste getuigenissen van de Middelnederlandse letterkunde.

Het was in het bezit geweest van Lodewijk van Gruuthuse en was sinds 1734 in handen van de Brugse familie van Caloen. In 2007 kocht de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek in Den Haag het handschrift voor een bedrag naar schatting tussen 2,5 en 5 miljoen euro.

Met medewerking van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek is het manuscript tijdelijk terug op zijn oorspronkelijke plaats.

De gids vertelde met heel veel passie. Dit zorgde ervoor dat dit een heel boeiende en leerrijke uitstap werd, waarvoor mijn oprechte dank.

Ik wil ook het buurtcomité bedanken voor deze prachtige organisatie.