ūüĎ∑‚Äć Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet¬†verdwijnen.ūüĎč
Activiteiten en evenementen -  2014 -  Sanderkwartier wandelt door Sint-Baafs -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Sanderkwartier wandelt door Sint-Baafs


Gidsen uit onze buurt namen ons mee
op een historische ontdekkingstocht.

Zaterdagnamiddag, 5 april

Wat hebben we op onze tocht ontdekt? - FOTO'S

We leerden er eerst en vooral heel wat over de geschiedenis van onze buurt, die teruggaat tot de middeleeuwen. Sint-Baafs behoorde toen tot de ‘paallanden’ van Brugge. Dit was het gebied buiten de omwalling dat begrensd was door palen in de grond. Een historische plaats is zeker de Magdalenastraat.

We kwamen ook meer te weten over de stadsvijver, het tuinbouwbedrijf Sander & Fils tot het oorlogsverleden van het Canadaplein. Wist je dat er ooit een stationnetje was? Wie kent er nog de kandijsuiker van Lebbe? Vanwaar komt de naam buitendrinkers?

Naast de geschiedenis ontdekten wij op onze wandeling ook mooie architectuur. Het zijn vooral interbellumwoningen van Brugse architecten waarvan de bekendste Huib Hoste is. Hoe en wanneer werd Sint-Baafs bebouwd?

Een apart luik van onze wandeling was een bezoek aan de kerk van Sint-Baafs, gebouwd  op de plaats waar zich ooit een voetbalplein bevond. De kerk bezit een aantal kunstwerken, onder meer een beeld van Jef Claerhout.

Deze wandeling is samengesteld door plaatselijke gidsen van de Koninklijke Gidsenkring Brugge, en werd in oktober 2013 voor haar leden georganiseerd.

Praktisch

  • Zaterdag 5 april 2014 om 14.30 uur.
  • 3 euro per persoon (ter plaatste te betalen)
  • Afspraak aan de achterkant van de Sint-Baafskerk bij ‘de appel’
  • We sluiten het bezoek af met een drankje omstreeks 17uur