ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Opmerkelijke buren -  Cultuurbibliotheek -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Bruggeling op eerste reis rond de wereld


De Cultuurbibliotheek nodigt u graag uit voor een cartografische lezing op
12 november 2015 in het Sint-Lodewijkscollege (Magdalenastraat).

Marcel Van Brussel neemt ons mee met Roeland van Brugge op de eerste reis rond de wereld o.l.v. Magellaan.

Zoals gewoonlijk is er ook een kleine tentoonstelling met bronnen (kaarten, atlassen, boeken, …) uit de unieke collectie van de cultuurbibliotheek in verband met dit onderwerp. De avond wordt afgesloten met een drankje.

Inkom: 5 euro (drankje inbegrepen)

Meer info


De Franse invloed op de Ferrariskaarten

Voordracht door Soetkin Vervust

Op donderdag 12 maart 2015 om 20u
Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30 te Sint-Andries
Inkom: 5 euro (drankje inbegrepen)

Affiche moeilijk leesbaar? Klik in de afbeelding om die te vergroten.

Iedereen is van harte welkom!
Organisatie Cultuurbibliotheek

De Cultuurbibliotheek

Het bibteam van links naar rechts: Griet Vanpoucke, Leo, Roger Deschildre, Claude Anthierens en Jessy Salens. Nicole Maquestiaux ontbreekt op de foto.
Het bibteam van links naar rechts: Jessy Salens, Roger Deschildre, Claude Anthierens, Griet Vanpoucke en Leo. Nicole Maquestiaux ontbreekt op de foto.

Bibliothecaris Claude Anthierens over de Cultuurbibliotheek in het Sint- Lodewijkscollege:

‘Een erfgoedbibliotheek met onderwijstraditie’

Deze privébibliotheek bevindt zich in de nieuwbouw van het college, maar noem het zeker geen gewone schoolbibliotheek.  Bibliothecaris Claude Anthierens vertelt ons alles over het unieke project.  Tien jaar geleden volgde hij de heer Walter De Smaele op die de functie vijftig jaar uitoefende en nog steeds een vaste waarde is voor de bibliotheek.

Ontstaan van de bibliotheek

De huidige bibliotheek is een overkoepeling van drie vzw’s.   De eerste beheert de boeken van de school, waaronder een collectie boeken van de oude humaniora Latijn-Grieks uit de beginperiode van de school.  De  Cultuurbibliotheek is de tweede vzw, die door wijlen kanunnik Robrecht Stock in 1957 gesticht werd en zich specialiseerde in pedagogische en didactische werken voor leerkrachten.  Kanunnik Stock was de toenmalige hoofdinspecteur van het vrij onderwijs in het bisdom Brugge.  De vereniging Stock-Laureyns, de derde vzw, beheert het persoonlijk archief van kanunnik Stock en daarnaast ook heel wat gespecialiseerde oude drukken waaronder een groot deel cartografie.

Uitbreiding collectie 

De bibliotheek werd en wordt uitgebreid door aankopen en schenkingen zoals het persoonlijke archief van wijlen Jan Sissau, leerkracht oude humaniora, met werken over klassieke literatuur, geschiedenis en kunst.  Vandaag bevat de bibliotheek 120.000 werken.  Het is een unieke verzameling van boeken over diverse onderwerpen, waaronder een groot aantal van voor 1800. 

Pronkstukken van de bibliotheek

‘Titels noemen is moeilijk’, zegt Claude. ‘Het zijn er zoveel.’  Toch komen al vlug enkele voorbeelden:  een incunabel (boek dat gezet is met losse letters) uit 1495, de Tabula Peutingeriana  (Romeinse wegenkaart), de encyclopedie van Diderot en D’Alembert uit de 18de eeuw, publicaties over Gezelle (belangrijk archief naast het Gezellearchief in de Biekorf), het Corpus Christianorum, historische strips.Bezoekers

‘De bibliotheek is uiteraard een studiecentrum voor de leerlingen, die hier projectmatig informatie opzoeken.  Steeds meer mensen uit de onderwijswereld vinden de weg naar de Cultuurbibliotheek, zelfs mensen uit gerenommeerde universiteiten als Leiden en Oxford. Onze gespecialiseerde naslagwerken en monografieën staan dan weer open voor alle belangstellenden.  Vergeet niet dat hier ook een groot aantal gespecialiseerde tijdschriften te raadplegen zijn.’

Activiteiten

‘Van 6 tot 9 november hadden we hier ons project over de verlichting met een lezing, een conferentie en een tentoonstelling. Tweejaarlijks nemen we deel aan de Erfgoeddag (de volgende maal in 2016).  En over cartografie houden wij jaarlijks een specifieke lezing.  De volgende lezing gaat door op 12 maart 2015 en handelt over de Ferrariskaart.’

Zelf op ontdekking

Een bibliotheek omschrijven is een beetje vreemd. Het best ga je natuurlijk zelf op ontdekking. En dat kan.  De openingsuren vind je op de website: http://www.cultuurbibliotheek.be/.  Daar kun je de catalogus raadplegen en vind je alle praktische informatie.  De Cultuurbibliotheek is een privébibliotheek zonder subsidies.  Daarom kun je de boeken alleen ter plaatse lezen en kunnen ze niet uitgeleend worden. Claude en het hele team zullen je daarbij graag helpen.  De bibliotheek werkt ook met enthousiaste vrijwilligers en daarvan zijn er nooit genoeg.

Wij wensen Claude en het team alle succes toe met dit hoogstaande project.

De Cultuurbibliotheek is een absolute meerwaarde voor onze buurt!

 

van onze reporter Luc De Gruyter

Project omtrent De Verlichting


Ingericht door de Cultuurbibliotheek i.s.m. het Sint-Lodewijkscollege, de oudleerlingen van het college, Davidsfonds Brugge, UDL Brugge en met steun van de Stad Brugge. De 18e eeuw is de eeuw van de Verlichting. Bekende figuren zijn Voltaire, J.J. Rousseau en D. Diderot. De tentoonstelling biedt echter een veelzijdiger beeld. Blikvanger op de tentoonstelling is de volledige editio princeps (de oorspronkelijke uitgave, met aanvullingen en platen) van de Encyclopédie van Diderot en d’Alembert. Ook te bewonderen: kaarten en reisverslagen van James Cook, Antiquités Etrusques, Grecques et Romaines van d'Hancarville. Leçons de physique expérimentale van J.-A. Nollet, een chronologie met de belangrijkste figuren, pamfletten uit de Brabantse Omwenteling, enz.

Het project De Verlichting liep van donderdag 6 tot zondag 9 november 2014 in de Agora van het Sint-Lodewijkscollege. Het omvatte naast de brochure 'Sapere aude' ook een poëziewedstrijd, een tentoonstelling (zie foto's) en een conferentie.