ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Opmerkelijke buren -  Dominique Deckers en familie -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Familie Deckers

Heilig Bloedprocessie afgelast uit vrees voor regen

Heilige Bloedprocessie op donderdag 15 mei 2015

Mensen van bij ons werkten mee aan Brugge's schoonste dag, o.a. regisseur Dominique Deckers (zie foto), echtgenote Mieke en dochters Anke (zie foto) en Silke uit de 18-Oktoberstraat.

Foto's van 2014.Heilige Bloedprocessie op donderdag 29 mei 2014, Brugges schoonste dag! Ook mensen uit onze buurt nemen al jaren deel aan de Heilige Bloedprocessie, zo ook de familie Deckers. Herken je Silke, Anke en Mieke op onderstaande foto's? Als regisseur heeft vader Dominique alvast de handen vol.

Vorig jaar werd de groep 'Levensboom' volledig vernieuwd. Voortaan heet dit deel van de processie 'Binnenstebuiten'. De betekenis, de voorstelling, hoe het tot stand kwam - Dominique Deckers gaf ons tekst en uitleg. Klik hier voor het volledig verhaal.

Dominique Deckers


In het Buurtkrantje van december 2010 verscheen een interview met onze 'opmerkelijke buur' Dominique Deckers. Hierna volgt het integraal interview.

"Dominique Deckers regisseert voor het eerst Bloedprocessie” blokletterden de kranten. Dominique uit de 18-Oktoberstraat?! De keuze om één van onze buren in de kijker te zetten was vlug gemaakt. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dominique Deckers is een drukbezet man. Maar tussen twee theaterproducties door kon hij toch even tijd maken voor een interview.

 

Dominique Deckers kort

 • Bruggeling, afkomstig van Sint-Pieters (Brugge)
 • 43 jaar
 • Gehuwd met Mieke Dauwe
 • Papa van Anke en Silke
 • Lievelingsgerecht: lasagna (omdat Mieke dat zo lekker kan klaarmaken)
 • Levensfilosofie: proberen om zo positief
 • mogelijk in het leven te staan
 • Kenmerken: gedreven, uitbundig, spontaan, onrustig, meelevend, staat open voor alles en iedereen, geboeid door theater, tekst, kostuums en mooie dingen.
 • Vakantieprofiel: actieve genieter
 • Cultuurprofiel: veelproever
 • Doe-het-zelf profiel: twee linkerhandentype, kan het goed uitleggen

Levensloop

Tijdens zijn humaniora in het Sint-Leocollege volgde Dominique dictie, voordracht en toneel aan het Brugs Conservatorium. Niet zo vreemd als je weet dat vader Deckers in zijn vrije tijd acteur was bij Werkgroep ’66. Zoonlief ging al op jeugdige leeftijd naar de voorstellingen kijken. Op 12-jarige leeftijd zette hij zijn eerste stappen in het amateurtoneel als… misdienaar in een processie. Een voorbode voor later?! Voorzienigheid?!

 

Na zijn humaniora wou Dominique natuurlijk toneelschool volgen. Dat vonden ze thuis toch maar niks. “Kies liever een studierichting waar je iets mee bent”. Zo volgde Dominique de opleiding A1 boekhouding aan het toenmalige HTI in de Spoorwegstraat. Ondertussen speelde Dominique al bij Werkgroep ’66. De knappe dochter van de voorzitter souffleerde. Nog een reden om geen

enkele repetitie te missen. Van het één kwam het ander. In 1990 huwden Dominique en Mieke.


Na zijn legerdienst bij de marine vond hij werk bij uitgeverij Houtland. Eerst in de verkoop 
binnendienst, later in de grafische afdeling. Ze hadden al snel door dat die jonge man met artistieke achtergrond beter aardde in een ontwerpstudio dan in de administratie. In functie van het werk volgde hij zeven jaar kalligrafie bij de bekende kalligraaf Brody Neuenschwander. Jammer genoeg werd de firma overgenomen en naar Nivelles verplaatst. Een collectief ontslag was het gevolg. Na zestien jaar kwam een einde aan zijn job bij Houtland. Nu werkt Dominique bij Sinmag Europe in Zuienkerke. Een fabrikant van bakkerijmachines. Deze nine-to-five job biedt hem de mogelijkheid om zich in zijn vrije tijd volledig te wijden aan zijn grote passie, het theater.


Al vrij snel werd Dominique gevraagd als gastregisseur. Om deze taak goed te kunnen uitvoeren 
voelde hij de nood om hiervoor een opleiding te volgen. Zo heeft hij van 1999 tot 2001 na de werkuren een driejarige opleiding voor toneelregisseur gevolgd bij NVKT (nu Opendoek). 


Zijn regiedebuut was niet van de minste: het Aspeproject ‘Ontmaskerd deel 3’ tijdens 
Brugge 2002, een marathonvoorstelling zowel voor acteurs als voor de toeschouwers. Dominique is sindsdien de vaste huisregisseur van Werkgroep 66 en wordt regelmatig als gastregisseur gevraagd, zoals bij De Valk, Reynaert, Kunst Adelt en De Coulisse. In januari 2007 kreeg hij de regie bij het beroepstheater ZamZam met het stuk ‘Jonkvrouw’. Sedert vorig jaar volgt hij Tony Willems op als regisseur van de Heilig Bloedprocessie.  Recent voerde hij met toneelkring De Valk de ‘Stoel van Stanislawski’ op. In januari start de

nieuwe productie ‘Amadeus’ in De Dijk. Ondertussen heeft hij ook al heel wat prijzen op zijn naam.

Wat is je drijfveer om telkens opnieuw een theaterstuk op poten te zetten?

Het is de uitdaging van het regisseren die me zo boeit. Het ‘enthousiasmeren’ van een groep mensen om samen iets te creëren. Bij toneel komt er veel meer kijken dan louter tekst. Ook het zoeken naar de juiste kostuums, het passende decor, de verlichting en het geluid houdt een mens creatief wakker. 


Bloedprocessie, van speler tot regisseur

Van Romeinse soldaat tot profeet, van figurant tot een sprekende rol - Dominique heeft het zowat allemaal gedaan. Zo leerde de organisatie van de Bloedprocessie hem ook kennen. Toen regisseur Tony Willems na vertig jaar de fakkel wou doorgeven, kwam de Confrérie bij Dominique aankloppen. “’k Heb er toch enkele nachten van wakker gelegen. Het is een hele eer, maar ook een zware erfenis en verantwoordelijkheid”. Het is duidelijk toch “ja” geworden.


Hoe reageerden de deelnemers op de nieuwe regisseur?

Over het algemeen heel positief. Zo onverwacht was het ook weer niet. Want vorig jaar volgde ik mijn voorganger, Tony Willems, in iedere fase van het

voorbereidingsproces. Veranderingen stuiten dikwijls op weerstand. Ook in de nieuwe regie was dit niet anders. ‘k Heb geleerd dat je nooit voor iedereen goed kan doen.

Ik zal geleidelijk aan enkele nieuwe accenten leggen. Zo werden de theatrale teksten en liederen aangepast naar een meer toegankelijk taalgebruik. Ik stel vast dat het publiek bepaalde profeten uit het Oude Testament niet herkent. Alles gebeurt in samenspraak met de Confrérie en de werkgroep processie met o.a. EH Koen Seynaeve (directeur Sint-Lodewijkscollege). Er wordt zorgvuldig op gelet dat historisch gegroeide elementen en bepaalde tradities gerespecteerd blijven.

 

De Heilig Bloedprocessie staat op de Unescolijst als Immaterieel cultureel erfgoed. Heeft dit gevolgen voor de nieuwe aanpak?

Niet echt. Er mogen aanpassingen gebeuren. Het is zelfs de bedoeling dat de processie mee evolueert met de tijdsgeest en wat er leeft onder de mensen. Er wordt nagedacht hoe de traditie kan worden voortgezet, levendig zonder te verstarren. Ook is het aftasten hoe we mensen kunnen sensibiliseren om mee te doen en om het publiek te blijven aantrekken.

 

Door de schandalen in de Kerk was er heel wat commotie rond de Heilig Bloedprocessie.Heeft dit invloed gehad op de deelname?

Mensen doen mee uit geloofsovertuiging of uit traditie. Ze distantiëren zich van de schandalen. Er hebben geen mensen afgehaakt. Aan de opkomst was het ook niet te merken. Prachtig weer, veel volk. Er is ook een publiek dat omwille van de spektakelwaarde elk jaar komt kijken. Gelukkig heb ik me op de regie kunnen concentreren. Terwijl de Confrérie en het processiecomité de pers te woord stonden en de nodige tijdelijke maatregelen namen.

 

De Beurshalle zal verdwijnen. Start de processie dan vanuit de Ma/Z?

Die denkpiste wordt niet gevolgd. Trouwens de Ma/Z is te klein om 1.700 figuranten, kostuums, decorstukken en dergelijke in onder te brengen. Een passende oplossing zullen we dan wel vinden.

 

De buurt

Sinds 1998 wonen we in de 18-Oktoberstraat 53. Het was een krot toen we het aankochten maar met potentieel. In zes maanden tijd hebben we het huis grondig gerenoveerd en zijn we verhuisd naar onze nieuwe woonst. Wij wonen hier heel graag. Er is een goed sociaal contact met de buren en het is ideaal gelegen, op wandelafstand van de binnenstad en de scholen, op een boogscheut van het station en dichtbij de uitvalswegen. 
De heraanleg van de straat en het groen in het straatbeeld hebben de aanblik ervan veel verbeterd. De nabijheid van de Ma/Z en de school brengen soms op bepaalde uren wat overlast met zich mee. Maar als de dochters uitgaan, liever in een meer sociaal gecontroleerde wijk als de onze dan in een godvergeten hoek. Een beetje tolerantie van iedereen zou de samenleving wat aangenamer maken. Over het algemeen is het een rustige buurt.

Bedankt Dominique!

 

Ook zin gekregen om een toneelvoorstelling van De Valk in de Ma/Z mee te pikken? Cultuur in eigen buurt en een leuke babbel achteraf.