Familie DeckersHeilig Bloedprocessie afgelast uit vrees voor regen Heilige Bloedprocessie op donderdag 15 mei 2015 Mensen van bij ons werkten mee aan Brugge's schoonste dag, o.a. regisseur Dominique Deckers (zie foto), echtgenote Mieke en dochters Anke (zie foto) en Silke uit de 18-Oktoberstraat. Foto's van 2014. |
Heilige Bloedprocessie op donderdag 29 mei 2014, Brugges schoonste dag! Ook mensen uit onze buurt nemen al jaren deel aan de Heilige Bloedprocessie, zo ook de familie Deckers. Herken je Silke, Anke en Mieke op onderstaande foto's? Als regisseur heeft vader Dominique alvast de handen vol. Vorig jaar werd de groep 'Levensboom' volledig vernieuwd. Voortaan heet dit deel van de processie 'Binnenstebuiten'. De betekenis, de voorstelling, hoe het tot stand kwam - Dominique Deckers gaf ons tekst en uitleg. Klik hier voor het volledig verhaal. |
Dominique Deckers
In het Buurtkrantje van december 2010 verscheen een interview met onze 'opmerkelijke buur' Dominique Deckers. Hierna volgt het integraal interview.
"Dominique Deckers regisseert voor het eerst Bloedprocessie” blokletterden de kranten. Dominique uit de 18-Oktoberstraat?! De keuze om één van onze buren in de kijker te zetten was vlug gemaakt. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dominique Deckers is een drukbezet man. Maar tussen twee theaterproducties door kon hij toch even tijd maken voor een interview.
Dominique Deckers kort
Levensloop Tijdens zijn humaniora in het Sint-Leocollege volgde Dominique dictie, voordracht en toneel aan het Brugs Conservatorium. Niet zo vreemd als je weet dat vader Deckers in zijn vrije tijd acteur was bij Werkgroep ’66. Zoonlief ging al op jeugdige leeftijd naar de voorstellingen kijken. Op 12-jarige leeftijd zette hij zijn eerste stappen in het amateurtoneel als… misdienaar in een processie. Een voorbode voor later?! Voorzienigheid?!
Na zijn humaniora wou Dominique natuurlijk toneelschool volgen. Dat vonden ze thuis toch maar niks. “Kies liever een studierichting waar je iets mee bent”. Zo volgde Dominique de opleiding A1 boekhouding aan het toenmalige HTI in de Spoorwegstraat. Ondertussen speelde Dominique al bij Werkgroep ’66. De knappe dochter van de voorzitter souffleerde. Nog een reden om geen enkele repetitie te missen. Van het één kwam het ander. In 1990 huwden Dominique en Mieke.
nieuwe productie ‘Amadeus’ in De Dijk. Ondertussen heeft hij ook al heel wat prijzen op zijn naam. Wat is je drijfveer om telkens opnieuw een theaterstuk op poten te zetten? Het is de uitdaging van het regisseren die me zo boeit. Het ‘enthousiasmeren’ van een groep mensen om samen iets te creëren. Bij toneel komt er veel meer kijken dan louter tekst. Ook het zoeken naar de juiste kostuums, het passende decor, de verlichting en het geluid houdt een mens creatief wakker.
Van Romeinse soldaat tot profeet, van figurant tot een sprekende rol - Dominique heeft het zowat allemaal gedaan. Zo leerde de organisatie van de Bloedprocessie hem ook kennen. Toen regisseur Tony Willems na vertig jaar de fakkel wou doorgeven, kwam de Confrérie bij Dominique aankloppen. “’k Heb er toch enkele nachten van wakker gelegen. Het is een hele eer, maar ook een zware erfenis en verantwoordelijkheid”. Het is duidelijk toch “ja” geworden.
Over het algemeen heel positief. Zo onverwacht was het ook weer niet. Want vorig jaar volgde ik mijn voorganger, Tony Willems, in iedere fase van het voorbereidingsproces. Veranderingen stuiten dikwijls op weerstand. Ook in de nieuwe regie was dit niet anders. ‘k Heb geleerd dat je nooit voor iedereen goed kan doen. Ik zal geleidelijk aan enkele nieuwe accenten leggen. Zo werden de theatrale teksten en liederen aangepast naar een meer toegankelijk taalgebruik. Ik stel vast dat het publiek bepaalde profeten uit het Oude Testament niet herkent. Alles gebeurt in samenspraak met de Confrérie en de werkgroep processie met o.a. EH Koen Seynaeve (directeur Sint-Lodewijkscollege). Er wordt zorgvuldig op gelet dat historisch gegroeide elementen en bepaalde tradities gerespecteerd blijven.
De Heilig Bloedprocessie staat op de Unescolijst als Immaterieel cultureel erfgoed. Heeft dit gevolgen voor de nieuwe aanpak? Niet echt. Er mogen aanpassingen gebeuren. Het is zelfs de bedoeling dat de processie mee evolueert met de tijdsgeest en wat er leeft onder de mensen. Er wordt nagedacht hoe de traditie kan worden voortgezet, levendig zonder te verstarren. Ook is het aftasten hoe we mensen kunnen sensibiliseren om mee te doen en om het publiek te blijven aantrekken.
Door de schandalen in de Kerk was er heel wat commotie rond de Heilig Bloedprocessie.Heeft dit invloed gehad op de deelname? Mensen doen mee uit geloofsovertuiging of uit traditie. Ze distantiëren zich van de schandalen. Er hebben geen mensen afgehaakt. Aan de opkomst was het ook niet te merken. Prachtig weer, veel volk. Er is ook een publiek dat omwille van de spektakelwaarde elk jaar komt kijken. Gelukkig heb ik me op de regie kunnen concentreren. Terwijl de Confrérie en het processiecomité de pers te woord stonden en de nodige tijdelijke maatregelen namen.
De Beurshalle zal verdwijnen. Start de processie dan vanuit de Ma/Z? Die denkpiste wordt niet gevolgd. Trouwens de Ma/Z is te klein om 1.700 figuranten, kostuums, decorstukken en dergelijke in onder te brengen. Een passende oplossing zullen we dan wel vinden.
De buurt Sinds 1998 wonen we in de 18-Oktoberstraat 53. Het was een krot toen we het aankochten maar met potentieel. In zes maanden tijd hebben we het huis grondig gerenoveerd en zijn we verhuisd naar onze nieuwe woonst. Wij wonen hier heel graag. Er is een goed sociaal contact met de buren en het is ideaal gelegen, op wandelafstand van de binnenstad en de scholen, op een boogscheut van het station en dichtbij de uitvalswegen. Bedankt Dominique!
Ook zin gekregen om een toneelvoorstelling van De Valk in de Ma/Z mee te pikken? Cultuur in eigen buurt en een leuke babbel achteraf.
|