ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Opmerkelijke buren -  Elise Noyez -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Elise poseert in de BAKAbar in Gent.

Elise Noyez
Jong, ondernemend,
houdt van mooie dingen
en is een zoetemondje.

Elise woont samen met Thomas Devogelaere in de Stationslaan. Ze heeft lang in Antwerpen gewoond, maar de liefde bracht haar naar Brugge.

Foto Instagram BAKAbar
Foto Instagram BAKAbar

Oma’s taart op zaterdag, mama’s  desserts en pannen-koeken op woensdag, familiebijeenkomsten met gebak van tantes…. Elise heeft het taartbakken met de genen meegekregen.
Wie op het buurtfeest haar prachtige chocoladetaart gezien en geproefd heeft, kan het beamen. De taart was een streling voor oog en papillen.  Gâteau Benoît, genoemd naar haar neef, is een vijf cm dikke luchtige chocoladecake met een rijkelijke vulling van chocoladeslagroom, geheel overgoten met fondantchocolade en kunstig versierd met bessen van het seizoen.

Elise houdt van mooie dingen. Strakke lijnen geven haar rust. Haar taarten stralen die schoonheid uit.

Van opleiding is Elise ingenieur-architect. Na haar studies aan de Universiteit Gent heeft ze in Amsterdam architectuur-kunstgeschiedenis gestudeerd. Toen Elise aan haar doctoraat werkte, had ze er nood aan om die intellectuele en ook wel eens eenzame arbeid te combineren met iets tastbaars, iets om de geest te verruimen. Het taartbakken gaf haar die mogelijkheid en voldoening. “Het maakt zo’n deel uit van mezelf. Recepten roepen emoties en herinneringen op. Zo ben ik opgegroeid, in een gezellige en huiselijke sfeer. Dit wil ik ook graag doorgeven.“

Professioneel is Elise als redacteur aan de slag bij uitgeverij PMG in Zedelgem. De vaktijdschriften over de bouwsector zijn haar werkveld. “Eigenlijk kriebelt het altijd om te schrijven.” Geen wonder dat Elise een taart- en dessertblog begon. De blog Les Filles de Madeleine is een ode aan haar oma Madeleine en haar vijf dochters. Zij hebben Elise ingewijd in de zoete familiegeheimen. Je vindt er recepten uit de oude doos, maar evenzeer eigen experimenten en bakverhalen.

Als hobby, maar ook om het vakmanschap nog beter in de vingers te krijgen, volgt Elise momenteel een driejarige opleiding Brood en Banket in avondonderwijs bij Syntra West.

Foto Instagram BAKAbar. Tekening van hun vriend Frederic Tillema

In september ging ze nog een stapje verder. Samen met twee vrienden met wie ze een passie voor lekker eten en koffie deelt, startte Elise BAKAbar op. Een popup koffiebar waar je in het weekend terecht kon voor een dampende kop kwaliteitskoffie én heerlijk huisbereid gebak. Samen met Claudia zorgde Elise voor een afwisselend assortiment van klassiekers, familierecepten en gedurfd gebak. Wouter serveerde de koffie met stijl.

De drie ondernemers maakten gebruik van het project TRAVAK. Hiermee biedt de Stad Gent de mogelijkheid om aan interessante voorwaarden popup winkels, bars en allerlei culturele initiatieven in lege panden op te starten tijdens de wegenwerken aan de Brabantdam.

Zoals gepland sloot BAKAbar op 13 december. Elise en vrienden nemen nu de tijd om deze testcase uitvoerig te evalueren. Benieuwd wat de toekomst voor lekkers zal brengen.

Elise geeft ons graag nog een gouden caketip mee : “Zorg dat je boter zacht is en klop de boter met suiker voldoende lang zodat het mengsel wit ziet.” 

Wie heeft zin in een stukje taart?

Bron: SANDERkwartiertje december 2015

Foto Instagram BAKAbar

Foto's taarten: Instagram BAKAbar