ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Opmerkelijke buren -  Ilse Acke en Jeffrey Vanhille -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Ilse Acke ontvangt de Handmade in Brugge-label

In Brugge werden op 9 mei 2014 voor de eerste keer de Handmade in Brugge labels uitgedeeld, een initiatief van de erfgoedvereniging Tapis Plein en het Brugse stadsbestuur om ambachtelijk ondernemen in Brugge te stimuleren. Twintig Brugse ondernemers ontvingen deze onderscheiding, waaronder Ilse Acke.

Bekijk de mooie reportage over Ilse Acke en Jeffrey Vanhille in Tendens Interieur op 1 maart 2014.

".... Er zijn zelf mensen uit de buurt die zakken wol aan onze deur zetten...", zegt Ilse.

In de Oude Kerk in Vichte werd begin december 2013 de tentoonstelling 'Vierjaarlijkse Prijs voor Kunstambachten van de Provincie West-Vlaanderen 2013" geopend. De werken van de vijf bekroonden van deze prijs zijn er te bezichtigen.

Op de expo is werk van Ilse Acke, die in onze buurt woont - Torhoutse Steenweg, en Lut Laleman (winnaars zilveren ereplaket, ex aequo) en van Pia Burrick, Eric LaRoye en Jonas Missiaen (winnaars bronzen ereplaket) te zien. Meer info
 

Hierna enkele werken van Ilse Acke, handgeweven textiel tentoongesteld in de Oude Kerk van Vichte. Zeker de moeite waard om te gaan zien!

Motivatie van de jury:
"Ilse Acke brengt met haar textielontwerpen een interessante mix van grafisch ontwerp en textieldesign. De kleurschakeringen, motieven en materialen die ze hanteert in de ontwerpen van haar sjaals ogen origineel, fris en harmonisch. Haar picturale manier van omgaan met kleuren en materialen kon de jury bekoren. De jury is lovend over de persoonlijke aanpak waarbij elke sjaal letterlijk voor een bepaalde persoon gemaakt is."

De jury is lovend over de persoonlijke aanpak waarbij elke sjaal letterlijk voor een bepaalde persoon gemaakt is.

De tentoonstelling is een verzameling van hedendaags en handgeweven textiel, juwelenontwerp, glas-in-lood en van uiteenlopende artistieke toepassingen van keramiek.

Van de tentoonstelling is een catalogus beschikbaar voor 10 euro.

Periode: van zondag 1 december tot en met zondag 23 februari 2014
Plaats: Oude Kerk, Kerkdreef in Vichte 
Openingsuren: op zaterdag en zondag, van 14 tot 17 uur
De toegang is gratis.

Een sjaal gemaakt door Ilse Acke

Ilse Acke uit Torhoutse Steenweg werd laureaat van de Prijs voor Kunstambachten Provincie West-Vlaanderen 2013.  Van harte proficiat Ilse!

De vierjaarlijkse Prijs voor Kunstambachten van de Provincie West-Vlaanderen werd in 2013 voor de vierde maal georganiseerd.

Ilse Acke uit Sint-Andries (°Brugge) en Lut Laleman (°Diksmuide) werden de laureaten van de Prijs en ontvangen 2.500 euro en een zilveren ereplaket.

De bekroonde inzending van Ilse Acke heeft de jury als volgt gemotiveerd:
"Ilse Acke brengt met haar textielontwerpen een interessante mix van grafisch ontwerp en textieldesign. De kleurschakeringen, motieven en materialen die ze hanteert in de ontwerpen van haar sjaals ogen origineel, fris en harmonisch. Haar picturale manier van omgaan met kleuren en materialen kon de jury bekoren. De jury is ook lovend over de persoonlijke aanpak waarbij elke sjaal letterlijk voor een bepaalde persoon gemaakt is." 

De prijuitreiking en de officiële proclamatie vinden plaats op zondag 1 december 2013. Klik hier voor meer info over alle laureaten, de tentoonstelling van de bekroonde werken.... 

De vernissage van HOME op 4 april 2013

Bewonder 'HOME' van Ilse Acke & Jeffrey Vanhille

Ryoji Ikeda als inspiratiebron.
Bekijk de videobeelden, vergelijk met het weefpatroon.
De draden binnenin HOME stellen de datastromen voor.
Het geluid, ook een item van het werk van  Ikeda, wordt bekomen door met je hand de draden met porseleinen elementen in beweging te brengen,
 

Hierna foto's van de vernissage op 4 april 2013.
Ook opgemerkt door Knack.be

Kunstenares Ilse Acke poseert voor haar werk. Detailfoto van HOME Detailfoto van HOME Detailfoto van HOME Focus is ook aanwezig.Het resultaat kan je hieronder bekijken.
Afbeelding uit Concertgebouw Brugge Magazine apr-jun 2013

De Invasie - het platform voor jong ontwerptalent - breit een derde en laatste luik aan haar aanwezigheid in het Concertgebouw Brugge.

Ryoji Ikeda als inspiratiebron voor Ilse en Jeffrey.
Hun werk is te zien in het Concertgebouw van 4 april tot 25 juni 2013

Voor deze installatie werden 80 modules gemaakt van 40 cm op 40 cm. De panelen werden overspannen met eigen ontworpen stoffen. Ilse weefde de eerste helft van de modules thuis met de hand op een handweefgetouw. De andere helft werd in een Belgische weverij gewoven.

Het grafisch werk van de Japanse multemediakunstenaar  Ryoji Ikeda (Superposition, 10.04) vormde de basis voor de nieuwe ontwerpen. Niet alleen zijn zoektocht naar data-uitbeelding werd uitgewerkt in de weefpatronen, ook zijn visuele taal (wit en zwart) werd gerespecteerd. Dit staat in fel contrast met het anders zeer kleurrijk werk van Ilse.

Elk paneel is afzonderlijk genummerd en wordt na de tentoonstelling verkocht. De opbrengst van deze verkoop gaat naar Brugse initiatieven voor het goede doel voor mens en dier. Zo verspeiden de werken zich en bewegen ze zich verder, net zoals de bewegende deeltjes van Ikeda. En zo stopt De Invasie niet enkel bij het Concertgeouw, maar verspreidt ze zich als positieve energie overde stad.

Ook goed om weten over Ilse en Jeffrey.
Het  duo nam ook deel aan Design September Brussel en Interieur Kortrijk. Beiden zijn benoemd tot ambassadeurs voor het label 'HANDMADE IN BRUGGE' door BEN (het Brugs Erfgoednetwerk) en Tapis plein vzw.

Bron: Concertgebouw Brugge Magazine apr-jun 2013

Lees het volledig artikel, laatste pagina van Concertgebouw Brugge Magazine apr-jun 2013

lIseacke.blogspot.com
Jeffreyzijnmeubels.blogspot.com

Ilse Acke en Jeffrey Vanhille

Twee creatievelingen uit de Torhoutse Steenweg 105. Ilse en Jeffrey namen voor de tweede maal deel aan Buren bij Kunstenaars op 15 en 16 oktober 2011.

Ilse specialiseert zich in handgeweven sjaals en stoffen.

Naast vrije grafiek heeft Jeffrey zich volledig toegelegd op het restaureren van oude meubels. In 2010 een droom, dit jaar een bloeiende business.

ilseacke.blogspot.com

jeffreyzijnmeubels.blogspot.com

Ilse Acke in haar weefatelier Handgeweven stoffen van Ilse Acke verwerkt als kussens. Grafische werk van Jeffrey Vanhille Jeffrey Vanhille in zijn atelier Handgeweven sjaals van Ilse Acke Een door Jeffrey Vanhille opgeknapte meubel. Heel bijzonder, een 'moderne' schommelstoel
Ilse Acke, handweven. Ilse Acke legt uit waar ze inspiratie vindt voor haar patronen. Vrije grafiek van Jeffrey Vanhille.

Op 16 en 17 oktober 2010 namen Ilse Acke en Jeffrey Vanhille uit de Torhoutse Steenweg 105 voor de eerste maal deel aan Buren bij Kunstenaars.

Meer hierover kan u later lezen in het volgend buurtkrantje.

Jeffrey Vanhille voor ťťn van zijn werken. Vrije grafiek van Jeffrey Vanhille.