ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Opmerkelijke buren -  Jacques en Myriam Vanden Broele-Flamey -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Jacques en Myriam Vanden Broele-Flamey

Jacques Vanden Broele, oprichter van uitgeverij en drukkerij Vanden Broele (fotoarchief Vanden Broele)
Myriam Flamey, echtgenote van Jacques Vanden Broele baatte de winkel met school- en kantoorgerief uit (fotoarchief Vanden Broele)
Fernand Declerck aan het werk bij uitgeverij en drukkerij Vanden Broele (jaren 70)
Uitgeverij Vanden Broele, foto opendeurdag 16 juli 1999
Op 6 oktober 1989 verwoestte een brand de winkel en opslagruimte (fotoarchief Vanden Broele)
Winkel Vanden Broele

Een buurt is niet alleen een geheel van straten en huizen, maar het zijn vooral de mensen die er wonen die een buurt maken. Elke mens is een boeiend verhaal. Zo ook de heer en mevrouw
Jacques en Myriam Vanden Broele-Flamey,

oprichters van de

uitgeverij en drukkerij Vanden Broele.
Al 47 jaar wonen en werken ze in de Magdalenastraat 41. Ze hebben geprobeerd om hun levenswerk voor u samen te vatten.

 
Het begin

Drukkerij Van den Broele p.v.b.a. startte op 15 januari 1957 in een huurpand in de Frèren Fonteinstraat 22 te Brugge, waar vroeger de drukkerij Verbeke-Cappoen, een éénmanszaak gevestigd was. De eerste jaren ging de drukkerij moeizaam vooruit  met slechts enkele medewerkers en verouderd materiaal.

 De eerste verhuis en de winkel

Het huis in de Frèren Fonteinstraat werd te klein. Een nieuwe locatie werd gevonden in de Magdalenastraat. Het huis en de werkplaats van p.v.b.a.A. Dejaeger en G. Maheu, later verdergezet door de firma Roofthooften De Cock (in de volksmond 'het bloemenfabriekje', waar zijden bloemen werden gemaakt) werd de nieuwe stek van de familie Vanden Broele. In 1962 huwden Myriam en Jacques.

De omgeving zag er toen heel anders uit. Achter de hoge blinde muren van het
psychiatrisch ziekenhuis liepen er nog koeien en het land werd bewerkt door de patiënten. Het was een eerder verlaten buurt. Maar daar zou snel verandering in komen. Er waren plannen om het Sint-Lodewijkscollege te verhuizen buiten de stadspoorten op de gronden
van het psychiatrisch ziekenhuis gelegen rechtover de zaak. Ondertussen werd in 1969 het huis naast de zaak gekocht en werd besloten om er een winkel voor schoolartikelen te openen.

Op 7 maart 1972 werd p.v.b.a. Schoolboekhandel opgericht. Na de nodige verbouwingen waren Myriam en de zus van Jacques er de drijvende krachten. Het klantenbestand bestond niet enkel uit toevallige passanten en studenten, maar ook bedrijven werden vaste afnemers voor allerlei kantoorbenodigdheden. De winkel werd in fases vergroot en een nieuw magazijn werd gebouwd.

De drukkerij

In die periode was de drukkerij uitsluitend gespecialiseerd in het drukken en leveren van formulieren aan gemeentebesturen, zoals bouwvergunningen, attesten, getuigschriften, affiches enz… Registers en trouwboekjes werden er gemaakt en geleverd in het hele land.

Bij iedere verkiezing stond de drukkerij op stelten. Alle drukwerk werd geleverd aan de kiesbureaus evenals alle materiaal, van kiespotloden en lak tot stembussen en kieshokjes.

Donkere wolken en evolutie

Op 1 januari 1977 was er een grote fusie van Belgische gemeenten en kwam het aantal gemeenten van 2.399 op 596. Waardoor ook de oplagen verminderden. Hoe zou dit aflopen voor de drukkerij? Koortsachtig werd er naar oplossingen gezocht:
- er zou gewerkt worden voor de privé-sector (brochures, boeken, tijdschriften, enz…)
- er werd een afdeling microfilm opgericht (o.a. archiveren registers burgerlijke stand enz…)
- er zouden meer boeken uitgegeven worden (administratief recht).
Door deze nieuwe evoluties moest er veel geïnvesteerd worden in machines en was er plaatsgebrek. Investeren en in machines en in gebouwen was teveel.

De uitgeverij verhuisde naar een huurappartement in nr. 47 en de boekhouding naar een 2de appartement. In 1982 verhuisde de uitgeverij andermaal naar een huurhuis in de Hogeweg nr. 12.
In 1984 verhuisde de boekbinderij naar de Greinschuurstraat in een tijdelijke werkplaats.
In 1986 werden gronden aangekocht in de Stationslaan, waardoor er eindelijk grote vrachtwagens konden binnenrijden.

Laatste verhuis

Niettegenstaande de aankoop van gronden werd na veel zoeken een ruimere locatie gevonden aan het Waggelwater. In augustus 1989 werd het gebouw gekocht en verbouwingswerken uitgevoerd.

Op 6 oktober 1989 sloeg het noodlot toe. Op klaarlichte dag vatte de isolatie onder het dak van de winkel door schilderwerken vuur. De schade was immens. Na 2 maanden kon de winkel terug opengaan.

Op 1 januari 1990 verhuisde de drukkerij van de Magdalenastraat naar het Waggelwater.
Na deze verhuis stond het atelier van de oude drukkerij leeg en kon er in 1991 gestart worden met grondige verbouwingen. De kantoren van de uitgeverij kwamen terug naar de vroegere drukkerij. Kort daarop werden de drukkerij en de uitgeverij opgesplitst in twee afzonderlijk n.v’s.
Dankzij de inzet van zeer gedreven medewerkers werd deze evolutie mogelijk.

 De volgende generatie

De winkel werd stopgezet en ingepalmd door de uitgeverij toen Myriam 60 werd. Toen Jacques 65 werd nam zoon Tom de drukkerij over. Hij bouwde de drukkerij verder uit en voegde er een informatica-afdeling aan toe.
Op 69-jarige leeftijd liet Jacques ook de uitgeverij over aan Tom. Ondertussen heeft de nieuwe generatie Vanden Broele niet stil gezeten. Ook het reclamebureau Cayman werd opgericht.
De opvolging is verzekerd en is in goede handen.

Wij, Myriam en Jacques, hopen in deze zeer gezellige buurt nog jaren te mogen wonen.

Overgenomen uit het Buurtkrantje Sanderkwartier nr.1/2010