ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Opmerkelijke buren -  Karel Goetghebeur - Adolphe Sax & Cie -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Karel Goetghebeur- Adolphe Sax & Cie

Saxofoons gemaakt van granaathulzen

De herdenkingen van 100 jaar Eerste Wereldoorlog lopen op hun laatste benen. Een saxofoonbouwer uit Brugge lanceert nog het originele herdenkingsproject "Sax for Pax".

De Brugse saxofoonbouwer Karel Goetghebeur laat 200 saxofoons maken uit omgesmolten granaathulzen uit de Eerste Wereldoorlog. Op de instrumenten zullen gravures staan van belangrijke oorlogsmonumenten zoals de IJzertoren en de Paxpoort in Diksmuide en de Menenpoort in Ieper.

Droom

Initiatiefnemer Karel Goetghebeur heeft ook nog een droom: "Ik zou heel graag op 11 november 2019 vier 12-jarigen op deze saxen "The Last Post" laten spelen onder de Menenpoort." Eind dit jaar komt er een actie om granaathulzen in te zamelen. De eerste saxofoons zouden over een klein jaar klaar moeten zijn.

Bron : https://radio2.be/west-vlaanderen

 

Historiek

Toen hij begin 2012 ontdekte dat er een mogelijkheid was om de rechten op de naam “Adolphe Sax & Cie” te krijgen, was er geen houden meer aan. Om een lang verhaal kort samen te vatten: Met een Amerikaanse collega en vriend Juan bezocht hij verschillende fabrieken. Ze vonden een fabriek die wel iets zag in het concept van een “oude boring met een moderne applicatuur”. Vanaf dat moment werden de eerste prototypes ontwikkeld, gekeurd, getest en aangepast.

Op 27 september 2012 werd in Brugge een persmededeling gedaan: “Adolphe Sax & Cie®” was een feit!

Het “Adolphe Sax & Cie” verhaal is geen one-man show. Het is teamwerk. Het is een groot genoegen om te mogen samenwerken met en advies te ontvangen van onze technische raad: Allen vooraanstaande saxofonisten, technici en onderzoekers.

Het zijn onder andere deze mensen die “Adolphe Sax & Cie” saxofoons maken tot wat ze zijn.

Meer info op website : https://www.adolphesax.be/