ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Opmerkelijke buren -  Koninklijke Toneelvereniging DE VALK -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Koninklijke Toneelvereniging DE VALK

De Koninklijke Toneelvereniging DE VALK heeft haar vaste stek in de Magdalenazaal, het culturele hart van het Sanderkwartier. Vandaar dat we graag hun programma aan jullie voorstellen.

De lege cel


Een (on)mogelijke liefde van een hedendaagse Romeo & Julia

Zij is knap, intelligent, lief en Vlaams met Turkse roots, maar dat doet er niet toe. Hij is grappig, handig, rechttoe rechtaan en helemaal van hier, maar dat doet er ook niet toe. Wat er toe doet is dat ze alle twee smoorverliefd zijn op elkaar en dat de liefde niet stopt bij een grens, een taal, een huidskleur, een cultuur of een religie.

Helaas denkt niet iedereen er zo over. Ook vandaag nog altijd niet. Het liefdespad van deze hedendaagse Vlaamse Romeo en Julia loopt dan ook niet over rozen. De vaak karikaturale vooroordelen van zijn Vlaamse moeder botsen hard met de voor ons moeilijk te begrijpen tradities van haar Turkse vader. Dit geeft zowel drama als humor, bittere humor. De hilarisch vervormende spiegel van stugge misvattingen en vaak onhoudbare tradities in een wereld van zich onvermijdelijk vermengde culturen creëert lachwekkende monsters die in tijden van angst en onverdraagzaamheid schrikwekkend en soms zelfs echt gevaarlijk worden. Zal de clash van vooroordelen en culturele verschillen uitmonden in een drama? Of zullen de rede en vooral de liefde zegevieren?

Acteurs: Anna Kourtesis, Francis Vandenbroucke, Marie-Paul Schalembier, Hansjörg Staelens, Morgane Staelens, Sandra Maelbrancke, Martin Bouckaert en Sabine Lagast.

Regie: Marc Mosar

Vr 17, za 18, vr 24 en za 25 maart 2017 – 20 uur – MaZ, Magdalenastraat 27, St.-Andries / Brugge

Prijs toegangskaarten: als buurtbewoner van het Sanderkwartier 9 euro ( korting 1€ ) op de normale toegangsprijs van 10€.

Toegangskaarten bestellen via 0487 71 28 57 of klik op deze link
Woon je in de buurt, vermeld bij je naam nog eens 'Sanderkwartier'. Op die manier heb je recht op 1 euro korting per kaart.

Steel Magnolias


STEEL MAGNOLIAS
straffe madammen
van Robert Harling


‘Steel Magnolias’ is een stuk dat midden de jaren 80 van vorige eeuw werd geschreven. In 1989 werd het ook verfilmd met onder anderen Dolly Parton en Julia Roberts. De titel van het stuk is eigenlijk onvertaalbaar. Het is een staande uitdrukking in het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika waar het stuk oorspronkelijk is gesitueerd. Steel Magnolias zijn vrouwen die in een woelig leven overeind blijven, ondanks de stormen en de tegenslagen. Een soort ‘Desperate housewives’ avant la lettre. Het stuk toont het wel en wee van zes vrouwen die op het eerste gezicht niks of weinig met elkaar gemeen hebben, maar die mekaar om een of andere reden nodig hebben. Niks spectaculairs, geen moorden, geen verkrachtingen, geen grote suspens, maar het leven zoals het is, met ups en downs, kleine en grotere drama’s. De dames ontmoeten elkaar geregeld in een schoonheidssalon en delen lief en leed met elkaar met een flinke dosis humor en relativering. Drama, komedie, soap en satire, alles ineen. Uit het leven gegrepen dus.

Regie : Dominique Deckers

Vr 18, za 19, vr 25 en za 26 november 2016 – 20 uur – MaZ, Magdalenastraat 27, St.-Andries / Brugge

Prijs toegangskaarten: als buurtbewoner van het Sanderkwartier 9 euro ( korting 1€ ) op de normale toegangsprijs van 10€.

Om toegangskaarten te bestellen, klik op deze link
Woon je in de buurt, vermeld bij je naam nog eens 'Sanderkwartier'. Op die manier heb je recht op 1 euro korting per kaart.

Ongelikt


Een aangrijpend drama over liefde en macht

van Bart Moeyaert naar 'King Lear' van William Shakespeare
in regie van Dirk Van den Broeck

Goneril, Regan en Cordelia zijn de drie dochters van King Lear. Cordelia, de jongste, is de lieveling van de koning. Lear is het regeren moe. Hij wil zijn land verdelen onder zijn drie dochters. Cordelia wil hij het grootste stuk geven. Maar voor hij zijn land verdeelt wil hij van elk horen hoe graag zij hem zien.

De twee oudste vleien hun vader met een zoete speech, een té zoete speech. De jongste weigert. De ongezoete waarheid is dat zij haar vader graag ziet. Dat toont ze elke dag. Dat moet volstaan. Dit is niet wat Lear wil horen. Hij onterft en verbant zijn lievelingsdochter en verdeelt haar stuk land onder haar twee oudere zussen. Eenmaal Goneril en Regan hun land en de macht hebben komt hun ware aard naar boven. Vader Lear is niet meer welkom.

Zijn hart wordt vertrapeld en hij moet aan den lijve ondervinden dat zoete praatjes een bittere nasmaak kunnen hebben. Hij heeft het keurslijf van de macht afgelegd, maar door de hebzucht en het verraad van zijn oudste dochters wordt hij zo goed als in zijn blootje gezet. De waanzin is weliswaar zijn bevrijding. De waanzin maakt hem mild en brengt hem tot inzicht

In de bewerking van Bart Moeyaert staan de drie dochters centraal. Daarnaast zijn er Kent en Gloster, twee trouwe medewerkers van Lear, Edgar en Edmond, de echte en de bastaardzoon van Gloster, en Nar en Lot. Die laatste twee geven commentaar op de dwaze daden van de mensen en zorgen voor de komische noot zoals dat gebruikelijk is in de drama's van Shakespeare. 'Ongelikt' is een ongemeen ruwe tragedie die door de poëtische en heldere taal ongemerkt onder je huid kruipt en tot in de kern van je ziel dringt.

Vr 20, za 21, vr 27 en za 28 november 2015 - 20 u. MaZ

Losse kaarten: 9 euro
Bewoners van het Sanderkwartier: 7 euro
Mindervaliden, studenten, 60-plussers en leden Opendoek: 8 euro
Kinderen jonger dan 12 jaar vergezeld van een volwassene: gratis
Kaarten reserveren: devalkbrugge@gmail.com - 0487 71 28 57 -
050 355 380


KORTSLUITING

of hoe lachen miserie draaglijk kan maken

van Haye Vander Heyden,
in regie van Dominique Berten

Vr 20, za 21, vr 27 en za 28 maart 2015 - 20 uur – MaZ, Magdalenastraat 27, St.-Andries

Toneel De Valk
Spelers :
Ingrid De Leeuw, Rita Dedeyne, Barbara Verlies en Dominique Berten.

 

Kaarten :
€ 9
€ 8 - mindervaliden, studenten, 60-plussers en leden Opendoek
Gratis - Kinderen jonger dan 12 jaar vergezeld van een volwassene

Reserveren :
marcel.mutsaerts@pandora.be - 0487 71 28 57
giro BE36 751206255281 De Valk, Marcel Mutsaerts, Marie Popelinplantsoen 10/0102, 8000 Brugge

Inhoud

Een geweldig toneelstuk waarbij de kortsluiting uit de titel in het hoofd van Victor zit.  We volgen hem, zijn vrouw Charlotte, hun dochter Julie en buurvrouw Eva gedurende een lente, een zomer en een herfst. Victor verliest langzaam maar zeker de controle over zijn bestaan doordat hij lijdt aan de ziekte van Alzheimer.  Charlotte wordt bij wijlen gek van haar man. Julie vindt het triestig haar vader te zien afglijden en wil graag helpen. Wanneer hij zich bepaalde zaken niet meer herinnert, speelt zij het spelletje mee. Eva, de buurvrouw, ziet in Victor dan weer een charmante man en een mogelijke vervanger van haar overleden echtgenoot.

Alzheimer, niet om te lachen, denk je.  Haye Vander Heijden en zijn personages benaderen dit onderwerp op een luchtige manier waarbij humor niet geschuwd wordt.  ‘Korstluiting’ is een zeer onderhoudend en bij momenten een echt vermakelijk stuk : een actueel maatschappelijk fenomeen op een toegankelijke en verteerbare manier vormgegeven, tragikomedie uit het leven gegrepen of hoe lachen miserie draaglijk maakt.

Met deze productie neemt De Valk deel aan het Gouden Meeuw Theaterfestival van OPENDOEK West-Vlaanderen.

MARTINO


MARTINO
een pikant dagboek van 4 nachten in een sandwichbar

van Arne Sierens,
in regie van Geert Van Ryckeghem

Vr 21, za 22, vr 28 en za 29 november om 20u in de Magdalenazaal, Magdalenastraat 27 te Sint-Andries.

Kaarten te bestellen bij marcel.mutsaerts@pandora.be ;
0487/71 28 57 - juiste gsm-nummer
(!! telefoonnummer op affiche en e-nieuwsbrief is verkeerd)

9 euro ; 8 euro voor studenten, 3-pluspas, mindervaliden en leden van Open Doek

 

Een intro van het verhaal:

De Martino is een sandwichbar die vooral 's nachts op volle toeren draait. Kleurrijke figuren komen er elke avond en nacht de inwendige mens sterken en vooral hun emotionele honger stillen. Alex en Patricia, broer en zus, runnen de zaak terwijl hun vader in Spanje zit met een depressie. Patricia is van plan zich aan de horeca te ontworstelen. Alex komt net uit de gevangenis. Hij heeft grootste plannen om de Martino trendy te maken. Benito, een voormalige bokser, maakt er vol overgave het eten klaar. De liefde die hij voor Patricia voelt is helaas niet wederzijds. Taxichauffeur Willy zit avond in avond uit op zijn vaste plek aan de bar en vreet zich vol. Gaetan is de privéchauffeur van een minister en overbrugt in de Martino de tijd die zijn baas doorbrengt bij zijn maîtresse. In een hoekje schrijft hij het scenario voor de ultieme film, die er nooit zal komen. En dan is er nog Evelyne, de dochter van een discotheekuitbater. Gaetan heeft een oogje op haar, maar zij zit verstrikt in een liefdesrelatie met een Albanese portier. Een maffe mix van maanzieke mensen die vastzitten en doordraaien op zoek naar het ABC van de liefde. Martino, een soort pikant dagboek van vier nachten 'looking for Mr. Goodbar' of zo.