ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Opmerkelijke buren -  Marc en Lieve Lambert -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Rare vogels in het Sanderkwartier


Lees dit prachtig verhaal beleefd en geschreven door Marc en Lieve Lambert uit de Azalealaan.

Zondagmorgen 27 december 2015 werden we opgeschrikt door de deurbel. Er stond een enigszins vreemd aangeklede man voor de deur die met een onmiskenbaar Limburgs accent vroeg of hij in onze tuin mocht om zijn vogel terug te halen. Onze glazige blik ziende vond hij het toch maar beter wat meer uitleg te geven. Zo vernamen wij dat hij samen met nog een paar andere vreemde vogels maar met echte roofvogels jaagde op konijnen en met name op het terrein van het psychiatrisch ziekenhuis hier in de buurt waar een echte konijnenplaag heerst.

Onze man, een jager dus, vertelde dat hij de trotse eigenaar was van Barbara een tweejarige buizerd van Amerikaanse afkomst, meer bepaald een roodstaartbuizerd (voor de echte vogelaars onder ons: zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodstaartbuizerd). Die dag was de eerste keer dat hij op jacht ging met Barbara zonder dat ze aan een lijn was vastgemaakt. En omdat Barbara een eigenzinnig dametje was zag ze de kans schoon om haar biezen te pakken en te ontsnappen naar het bosje achter onze tuin waar ze in een van de bomen ging genieten van het uitzicht. Maar Barbara had geen rekening gehouden met de moderne technologie waarmee haar baasje haar had uitgerust precies om dergelijke situatie het hoofd te bieden. Een zendertje verraadde haar schuilplaats waardoor de jager in onze buurt belandde. We hadden natuurlijk geen bezwaar dat hij een poging deed zijn dierbare Barbara te recupereren. We waren trouwens hoogst benieuwd naar wat er nu ging gebeuren.

Pogingen om het mooie dier met een fluitje naar beneden te lokken werden met gepaste minachting onthaald. Dan was het tijd om met een dood konijn achter zich, aan een lijn, rondjes te lopen om haar jagersinstinct op te wekken. Dit had veel weg van een scène uit Monty Python's Flying Circus en had ook geen enkel effect op het trotse dier. Dan voegde Barbara nog vernedering toe aan de pijn van het gemis en vloog eindelijk weg van haar tak om in een machtige vlucht vlak voor de neus van de jager langs te vliegen en uit te wijken naar de nok van de paardenstal van buurman Ronny De Loof. Nadat ze daar een tijd de kat uit de boom had gekeken vond ze dat ze haar baasje genoeg getreiterd had en kwam ze neerstrijken op de gehandschoende arm van de jager waar ze zich braaf liet fotograferen. Het ganse spektakel had zeker zo’n half uur geduurd.
Weet dus dat als je in het domein van het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw gaat wandelen het kan gebeuren dat je die koene jagers met hun prachtvogels tegenkomt.