ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Opmerkelijke buren -  Michel Vanhalme -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Michel Vanhalme

Dubbele 50! Vijftig jaar worden én vijftig jaar in hetzelfde huis wonen, het is weinigen gegeven. Dit jaar vierde deze dubbele verjaardag. Onze ‘buurt’-historicus, gekend van de voordrachten op ons buurtfeest, woont in de Magdalenastraat 5.

Michel is de jongste zoon van André Vanhalme en Marie-Jeanne Vercruysse. Zijn vader werkte aan de Universiteit Gent in het labo parasitologie. Moeder was huisvrouw. Broer Robert is twaalf jaar ouder dan Michel.

Grootvader Florimond Vanhalme bouwde het huis in 1940 op grond gekocht van de familie Sander. Pas in 1947 werd de Magdalenastraat, zoals we die nu kennen, aangelegd. Opmerkelijk - eerst het huis, daarna de straat.Overgrootvader August Vanhalme startte als bloemist bij Sander & Fils en klom in korte tijd op tot algemeen verantwoordelijke. Hij woonde toen in de Magdalenastraat 9, een huis dat ter beschikking werd  gesteld door het tuinbouwbedrijf. In 1960 hebben Michels ouders hun intrek genomen in het huis van de grootvader. De familie Vanhalme woont dus al vele generaties in het Sanderkwartier. Geboren en getogen.

Toen Michel naar de lagere school wou gaan, kon dit niet in het Sint-Lodewijkscollege. In die periode werd de school, waar nu het Zilverpand is, afgebroken met de bedoeling een nieuwe school te bouwen op Sint-Andries. Zo kwam hij eerst terecht in Noordveld in de Noordveldstraat en vervolgens in het Centrum Sint-Baafs (nu Valkenburg) waar het Chirolokaal tijdens de week als klaslokaal fungeerde. In september 1972 opende de nieuwbouw van het Sint-Lodewijkscollege in de Magdalenastraat haar deuren. Michel was bij de eerste leerlingen die er school liepen. Hij herinnert zich dat ze toen nog aan het werk waren op de tweede en derde verdieping. Dertien jaar heeft hij er les gevolgd. Zijn eerste voordracht in de eerste moderne ging toen al over het tuinbouwbedrijf Sander.

De passie en de liefde voor geschiedenis en oude boeken kreeg Michel mee van kanunnik Robrecht Stock, toen inspecteur. In de kleine en grote turnzaal, die tot een bibliotheek verbouwd werden, verzamelden ze de waardevolle boeken die de kanunnik aan het college schonk. Deze collectie ligt aan de basis van de cultuurbibliotheek. Michel zat liever met zijn neus in de oude boeken, dan rondjes te lopen in de turnzaal. De rondleiding en boeiende uitleg die de kanunnik toen gaf, bleven hem bij. De keuze om geschiedenis te studeren was vlug gemaakt. Hij studeerde af aan de Universiteit Gent met als thesis: Sierplantenteelt te Brugge. Dat verbaast ons niet!

Na zijn legerdienst heeft Michel onmiddellijk les gegeven. Tot op vandaag is hij leraar geschiedenis in KA Assebroek en KA Knokke-Heist.

Al zijn vrije tijd gaat naar het opzoeken en het verzamelen van heemkunde over Brugge en omstreken. Michel is een wandelende encyclopedie. U vraagt en hij geeft je zo alle datums, namen en een hele historiek mee. Met Michel op de koffie ben je uren zoet.