ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Opmerkelijke buren -  Reuse Marie-Rose -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Afscheid van Marie-Rose Reuse


Marie-Rose Reuse (104) is in de nacht van maandag (9/01) op dinsdag (10/01) overleden. Marie-Rose was de oudste van de drie zussen die in september vorig jaar nog samen 300 jaar oud werden. 

Marie-Rose woonde lange tijd in het Sanderkwartier. Ze was ook 'speciale gast' toen we met een groep buren in Regina Coeli ons opwarmde na een kerkhofbezoek met gids - meer info.

Aan de familie van Marie-Rose bieden we onze oprechte deelneming aan.

Sterker dan de dood is de herinnering, en die blijft. Zeker weten voor deze lieve, kranige, spontane en goedlachse dame.

- Uitvaardienst nam plaats op maandag 16 januari 2017 om 10.30 uur in de parochiekerk van Sint-Andreas en Sint-Anna te Sint-Andries -

In Iedereen Beroemd

Een reportage van de 3 zussen REUSE – 300 jaar samen in “ Iedereen Beroemd “
maandag 26 september 2016 omstreeks 19u40 en herhaling  op dinsdag 27 september 2016 na het nieuws van 13u00.
 

Marie-Rose is 104 jaar, moeder van Jan Lantsoght. Zij woonde vroeger in het Sanderkwartier. Zoon Jan woont ook in onze buurt.
Zussen: Eleonore is 103 jaar en Monique is 93 jaar.

 

Klik hier om deze reportage nog eens te bekijken.

300

Een familiefeest voor Eléonore, Marie-Rose en Monique Reuse - samen 300 jaar.
Marie-Rose heeft nog lange tijd in het Sanderkwartier gewoond. Haar zoon Jan Lantsoght woont nu in de Abdijbekestraat.

Marie-Rose Reuse

13 mei 2015

Hiep, hiep HOERA!
Marie-Rose is 103 jaar.

Marie-Rose woonde 23 jaar in het Sanderkwartier.
Feest op 12 en 17 mei in Regina Coeli in Sint-Andries.

Met de felicitaties van het Sanderkwartier

Op zondag 17 mei kreeg Marie-Rose een mooie orchidee en vele felicitaties van het Sanderkwartier, de buurt waar ze vroeger woonde. Orchideeën zijn haar lievelingsbloemen. Ze was heel gelukkig en blij verrast met deze attentie.

In naam van het Sanderkwartier gaven Liliane en Brigitte, beiden van het buurtcomitť, Marie-Rose een mooie orchidee en vele felicitaties. Marie-Rose met haar zoon Jan Lantsoght en Liliane en Brigitte van het buurtcomitť. Marie-Rose met haar kleinzoon.

Martha, één van haar medebewoonster in Regina Coeli, had een mooi gedicht voor Marie-Rose gemaakt. Klik in de tekst om die groter en leesbaarder te maken.

De verjaardagskaart van Martha voor Marie-Rose. De verjaardagskaart van Martha voor Marie-Rose.

Foto's van de twee zussen: Monique (links, 92 jaar) en Marie-Rose. Zus Eleonore (101 jaar) kon er helaas niet bij zijn.

 

Monique Reuse, zus van Marie-Rose.

Haar levensloop


Marie-Rose in haar appartement in de Talamanca.

Marie-Rose is geboren in Sint-Michiels op 13 mei 1912, een zonnige meidag.  Haar ouders waren Emiel Reuse (1883-1975) en Leontine Bonvalet (1888-1974). Zij hadden een steenhouwerij in het begin van de Rijselstraat in Sint-Michiels (tegenover het O.LV. ziekenhuis).

Ze ging naar school in Hemelsdaele en daarna volgde ze een cursus modiste in de Maricolen. Tijdens haar studies hielp ze in het huishouden en later in de schoenenwinkel van haar ouders.

Haar vader Emiel was een ex-voetballer van Club Brugge (1904-1908) en nadien van Cercle Brugge (1908-1911). Hij speelde ook mee in de kampioenenploeg van Cercle en was enkele malen internationaal.

Emiel Reuse was ook een gekende duivenmelker en zodoende kwamen er ten huize van Marie-Rose af en toe jonge duifjes op het menu. Wellicht hebben deze duifjes gezorgd dat hun dochters, Marie-Rose en haar zussen Eleonore (101 jaar) en Monique (92 jaar), die gezegende leeftijden haalden.

Ze hopen volgend jaar na september samen de kaap van de 300 jaar te hebben bereikt.

Marie-Rose woonde 23 jaar op een appartement in de Talamanca (Hoog-Brabantlaan, zie foto hiernaast). Sinds een tiental jaren is een serviceflat in het woon- en zorgcentrum Regina Coeli te Sint-Andries haar nieuwe thuis geworden.

Haar echtgenoot Emiel Langsoght is in 1980 overleden. Hij was tot 1977 secretaris bij gouverneur van Outryve d'Ydewalle. Zij woonden toen langs de Koning Albert I-laan, voorbij Paverko. Ze kregen acht kinderen.

Na het overlijden van haar man maakte ze met een groep vrienden, waaronder haar zus Eleonore heel wat reizen: naar Cyprus, Egypte, Thailand, Portugal en Italië.

Spijtig genoeg kan ze, door het verslechteren van haar zicht, nu haar hobby kantklossen niet meer uitoefenen. Maar een wandelingetje langs de medebewoners en een babbeltje gaat nog wel.

De wekelijks turnles met haar medebewoners is een goede manier om fit te blijven. Haar optimisme en positiviteit houden haar ook fit en 'jong'. Ook de veertiendaagse babbel met etentje bij haar zussen blijft een 'must'.

Gelukkig heeft ze nog 6 kinderen die de 'hand- en spandiensten' verzorgen. Ze kan bij hen een beroep doen voor o.a. maaltijden, administratie, vervoer en inkopen. Iedere zondag is ze wel ergens te gast bij één van de kinderen.

Marie-Rose kan nog redelijk stappen. Met haar roulater staat en gaat ze waar ze wil. Dit laat haar toe om veel sociale contacten te leggen.

Ze is blij dat de kinderen en kleinkinderen goed overeenkomen. Ze heeft 14 kleinkinderen en 19 achterkleinkinderen.

Al haar kinderen zijn ondertussen met pensioen, en springen graag eens binnen 'ten huize Mama'.

 

Met dank aan Jan Lantsoght, haar zoon, om dit heuglijk nieuws met ons te delen.
Hij woont samen met zijn echtgenote in de Abdijbekestraat.

In de krant!

Foto Het Laatste Nieuws, 22 mei 2015 Het Nieuwsblad, 20 mei 2015
Het Nieuwsblad.be, 16 mei 2014