ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Opmerkelijke buren -  Rosette Van De Putte en Werner Van Thournout -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Lady centraal in de actie Drop je dopje!


UITZONDERLIJK, geleidehond aaien. Aaien is belonen. Als er geen aanleiding is, is de hond verward. Maar voor dit speciaal moment mag het wel!

Lady is de geleidehond van Rosette en Werner uit de 18-Oktoberstraat.

Het Sint-Lodewijkscollege in de Magdalenastraat nam deel aan de actie Drop je dopje! om geld in te zamelen voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden.

Alle aandacht ging dinsdag 12 mei 2015 naar de geleidehond Lady. De baasjes van Lady, het echtpaar Rosette Van De Putte en Werner Van Thournout (respektievelijk blind en slechtziende) spraken 235 eerstejaars van het Sint-Lodewijkscollege toe over wat Lady in hun leven betekent. Lady kreeg gezelschap van Nixon, de hond van Ellen. Deze geleidehond was nog maar drie maanden in opleiding en beheerste de stiel nog niet helemaal. Het verschil tussen Lady en Nixon was heel duidelijk.

Rosette wou aanvankelijk op de achtergrond blijven, maar de interesse van de leerlingen was zo groot, dat ze vlot het woord nam. Ze had zoveel te vertellen. Wat door de aanwezigen zeer gewaardeerd werd.

Tenslotte gaf ook een medewerker van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden uitleg aan de leerlingen.

Het was de bedoeling om de leerlingen warm te maken voor de dopjesactie en hen inzicht te geven in leven met een beperking. Het Sint-Lodewijkscollege doet dit al drie jaar, en hopen dat ze via de kinderen ook de volwassenen kunnen warm maken voor deze actie. Zoals de coördinator van het project Anne Dermauw zegt: "Het belangrijkste is dat we iets kunnen veranderen in de geest en het gedrag van de leerlingen."

Met dank aan Sint-Lodewijkscollege voor de foto's van deze namiddag.

Een groepsfoto met de leerlingen, sprekers en de geleidehonden Lady en Nixon.

Op 25 april 2017 gingen Rosette en Werner opnieuw naar het Sint-Lodewijkscollege

Een opmerkelijke prestatie van Cliff Van Thournout uit de 18-Oktoberstraat.

Op 14 augustus heeft Cliff samen met een aantal leden van de Atletiekclub Sodibrug in Italië de legendarische Stelvio beklommen. De Stelvio is een beklimming van 2758 m met stijgingspercentages tussen 7,5 en meer dan 14 %.
Op donderdag 14 augustus liepen ze naar de top van de Stelvio. Cliff haalde het als eerste en liep de beklimming van 21,5 km. in minder dan 2 uur, de laatste 2 km liep hij in de sneeuw. Een pracht van een prestatie. De volgende dag zijn ze dan nog eens met de fiets naar boven gereden.

Ferme proficiat Cliff!

Glenn en Werner Van Thournout

Internationaal Goalball Toernooi

Werner Van Thournout, assistent coach goalball Belgium en Glenn Van Thournout (paralympische atleet 2012), beiden buurtbewoners uit de 18-Oktoberstraat, nodigden iedereen uit om goalball van heel dichtbij te bekijken op 28 en 29 september 2013 in Bloso Brugge.

Alle grote Europese ploegen waren present zijn. Zelfs Finland, huidig Europees en paralympisch kampioen, is van de partij. Van Belgische kant wasVi-Ge Noordzee, de organisator en een Belgische selectie plus een ploeg van Old Stars aanwezig.

Hierna enkele sfeerbeelden genomen om zaterdagnamiddag 28 september.

De match tussen de Belgische ploegen ViGe Noordzee (geel) en Old Stars (rood).

ViGe Noordzee (geel) op de bank tijdens de match SloveniŽ-Duitsland. Het team van ViGe Noordzee met onze buren, uit de 18-Oktoberstraat, nr. 2 Cliff Van Thournout en coach Werner Van Thournout Controle door de scheidsrechter. Cliff supportert voor broer Cliff en zijn team. Eindscore: 7-5 voor Old Stars-ViGe Noordzee Een sportieve handdruk op het eind van de match. Cliff en Karen, samen goalball.

Hoe het toernooi verliep, verneem je van Werner

Hallo iedereen,

Eindelijk was het zover. Op vrijdagavond 27 september kwamen de eerste ploegen aan in het Bloso sportcentrum te Brugge. Zij zouden op 28 en 29 september strijden voor de Open West Flemish goalball cup.
 
Tien ploegen, waaronder de nationale teams van Zweden, Duitsland, Slovenié, Denemarken, Tschechié, Belgié, Polen en Europees kampioen/paralympisch kampioen Finland waren van de partij. De organisator Noordzee en een selectie van Belgian Old Stars maakten het toernooi compleet. 

Voor de Belgische ploegen liep het niet zo goed af. Alleen de Belgian Old Stars haalden de top 5.  Noordzee kwam terecht op de achtste plaats. Ze hadden af te rekenen met veel blessureleed. Een deel van de selectie van de nationale ploeg werd negende. Dit bewees nog maar eens dat we in de breedte niet sterk genoeg waren. Hopelijk loopt het beter in november voor de Europese kampioenschappen.

De finale werd betwist tussen Finland en Tsjechië. Deze laatste haalde het met 6/4. Derde werd Slovenié.
 
Langs deze weg zou ik ook nog graag Brigitte van het buurtcomité bedanken voor de belangstelling die zij heeft getoond voor ons toernooi. Zoiets op een goede manier organiseren kost anderhalf jaar voorbereiding en een stevige werkgroep om zijn schouders hieronder te plaatsen.

Vele groeten van Werner 

Slovenië (blauw) versus Duitsland (rood) 

Foto Het Nieuwsblad van 26/09/2012

De provincie huldigde de West-Vlaamse paralympiërs.

Lees het artikel in het Nieuwsblad

Glenn Van Thournout uit de 18-Oktoberstraat was er uiteraard ook bij.
Samen met zijn teamgenoten, de broers Tom en Bruno Vanhove, stijlvol gekleed in een maatpak van modeontwerper Stijn Helsen. De flashy rode schoenen zijn helaas niet te zien. Of toch een beetje.

Glenn en Werner namen met goalball deel aan de London 2012 Paralympische Spelen

Belgische delegatie Paralympische atleten goalball

Glenn Van Thournout en Werner Van Thournhout, uit de 18-Oktoberstraat, namen deel aan de London 2012 Paralymics in de sportdiscipline goalball. Een sport voor slechtzienden en blinden. 

Op 7 juli 2012 werden de delegaties van paralympische atleten en hun begeleiders door de eerste minister Elio Di Rupo ontvangen. Werner en Glenn waren er ook bij. Hieboven een foto voor de ambtswoning van de eerste minister - Werner, rechts vooraan ; Glenn, rechts achteraan.

Geen idee wat goalball is, bekijk dit filmpje.
 

 Openingsceremonie gemist?
Geen nood, 
bekijk hier het filmpje.

Voor de laatste keer kwam de Belgische paralympische delegatie op Belgische bodem samen voor de spelen, 
zie filmpje.

Terugblik op de London 2012 Paralympics goalball

Belgische vreugde op dag 1 na de overwinning op Canada, 4-2
De match van de Belgische ploeg tegen Korea. Gewonnen met 5-3. Goed om door te stoten naar de kwartfinales. PROFICIAT!

Op 30 augustus 2012 begon voor goalball de competitie op de London 2012 Paralympics. 

De link naar de London 2012 Paralympics

België strandde voor goalball in de kwartfinale. 
Goud voor Finland, Brazilië won zilver en het brons was voor Turkije.

Met 7 medailles (3x goud, 1x zilver, 3x brons) mag België terecht fier zijn op haar deelname aan de London 2012 Paralympische Spelen. Super!!!! 
Proficiat aan alle atleten! Het thuisfront heeft ervan genoten.

 

Resultaten

 

05/09: kwartfinale Brazilië 3 - 0 België
03/09: Korea 3- 5 België
België gaat door naar de kwartfinale!! Knap, mannen!! 
ZIE FILMPJE  en foto hiernaast.
Commentaar vanuit London: 
"Belgium established a 2-0 lead thanks to Bruno Vanhove's brace but he also conceded two penalties and the teams went into the break level at 3-3. 
Korea continued to battle away but missed two penalties as Belgium held on to claim the win and a place in the last eight."

02/09: België 0 - 0 China
01/09: België 8 - 6 Iran
31/08: Algerije 5 - 2 België 
30/08: Canada 2 - 4 België  
(zie foto) 

Het huis van de familie Van Thournout is kleurrijk versierd.

THUISKOMST VAN DE PARALYMPIERS GOALBALL, GLENN EN WERNER. 

Op 10 september om 21u30 reed de taxi met Glenn, Werner, echtgenote/moeder Rosette en vriendin Karen de 18-Oktoberstraat in. De deuren van de taxi zwaaiden open. Buren applaudiseerden, buurvrouw Hilde Maréchal speelde een deuntje op haar doedelzak. Een knuffel hier, een zoen daar, een schouderklopje, veel bewonderende woorden... een warm welkom voor onze helden! Familie Van Thournout was zichtbaar ontroerd, maar ook moe en tevreden van deze unieke olympische ervaring.De Belgische delegatie goalball haalde toch knap de kwartfinale.

Artikel Het Nieuwsblad

Familie Van Thournout samen met doedelzakspeelster en buurvrouw Hilde. Glenn bekijkt het spandoek dat over de straat is gespannen. Wat voorafging. Ook de kinderen wachten vol ongeduld.

Dwars door Brugge 2012

Cliff Vanthournout behaalde de 12de plaats in een tijd van 49 min. 42 sec. tijdens de editie van Dwars door Brugge in 2012.  Proficiat Cliff !

Ook een opgestoken duim in het straatbeeld voor de knappe prestatie van Cliff!

Familie Van Thournout

 Hierna de interviews verschenen in het Buurtkrantje van december 2011.

Werner aan het woord

Glenn en WernerHallo, beste buurtbewoners,

Mag ik mij even voorstellen ? Ik ben Werner Van Thournout en woon sinds 1979 met mijn vrouw Rosette en beide zonen Cliff en Glenn in de 18-Oktoberstraat. Wij zijn een heel gewoon gezinnetje, ware het niet dat iedereen hier slechtziend of blind is. Maar ondanks dit hebben wij een heel druk sociaal leven.

Wij zijn aangesloten bij verschillende verenigingen. Cliff is aangesloten bij een atletiekclub, Sodibrug en behaalt daar zeer mooie resultaten. Rosette speelt torbal, een aangepaste sport voor mensen met een visuele handicap.

Torbal wordt gespeeld op een terrein van 16 bij 7 meter en de bedoeling is om met een rinkelbal van een halve kilo over de grond te rollen van de ene zijde naar de andere. Iedereen krijgt een verduisterde skibril omdat sommige mensen nog wat visusresten hebben. Je kan de bal niet zien komen, alles gebeurt op het gehoor. Elk team bestaat uit drie spelers. In België zijn er vier afdelingen herencompetitie en één afdeling damescompetitie.

Glenn speelt goalbal (zie foto’s). Dit is een paralympische sport voor mensen met een visuele handicap. Goalbal wordt gespeeld in een zaal op een veld van 18 bij 9 meter met een rinkelbal van 1,250 kg.

Er wordt 2 x 12 minuten gespeeld. In elk team spelen 3 spelers. Iedereen krijgt ook een verduisterde skibril op en er wordt van op de werpzone naar de overkant geworpen. Ikzelf heb deze sport meer dan twintig jaar gespeeld met de nationale ploeg.

In 2003 stopte ik met goalbal, maar ik kon de sport niet loslaten. In 2008 vertrok de nationale ploeg naar Peking voor de paralympics. Mijn hart deed pijn dat ik er zelf niet meer bij was. Na de spelen nam de nationale coach ontslag. Ik schreef me in voor een trainerscursus bij Bloso en behaalde mijn diploma. In 2009 kreeg ik de vraag om

het trainerschap op mij te nemen. Ik had weer een doel in mijn leven en antwoordde dus positief.

We haalden in 2009 een vijfde plaats op het Europees kampioenschap. In 2011 moesten wij ons plaatsen voor Londen 2012. In de Worldgames Turkey haalden we de halve finale, dit volstond voor een ticket richting Londen. Ondertussen zitten we volop in de voorbereiding. Het wordt zeer druk, aangezien ik ook nog training geef aan Vi-Ge Noordzee, dit is een Brugse Club voor visueel gehandicapten.

Zo, nu weten jullie ook een klein beetje hoe ons leven verloopt. Wij hebben ook doelen om naartoe te leven. Een saai leven hebben we niet.

Heeft u vragen in verband met de sport die we beoefenen, u kunt steeds terecht op de site

van www.vigenoordzee.be of kijk eens naar de site www.goalball.com

Met vriendelijke groeten

Werner Van Thournout

Rosette Van De Putte
 

Ook met Rosette, de vrouw des huizes, hadden we een interessant gesprek. Velen onder ons kennen Rosette als de dame die met haar blindengeleide hond de stad in trekt.

Rosette en Werner leerden elkaar kennen in Spermalie. Beiden waren toen slechtziend. Met de jaren werd Rosette volledig blind en behielp ze zich met de witte stok. Haar ogen verslechterden, droogden uit en zouden barsten. Na een gevecht van drie jaar was het medisch en esthetisch aangewezen om over te gaan tot het plaatsen van oogimplantaten. Het was mentaal een hele stap om tot die beslissing te komen. Enkele operaties later mag het resultaat gezien worden. Rosette heeft twee mooie donkerbruine ogen die goed bij haar rode haar passen.
“Mensen denken dat je als blinde niet zelfstandig kan leven of zijn verbaasd dat je kinderen hebt”, zegt Rosette. Ze dweilt, wast de ruiten, strijkt. “Kortom ‘k doe al die huishoudelijke taken zelf.”
Vijf jaar heeft Rosette zich uitsluitend beholpen met de witte stok. Ondertussen was de aanvraag ingediend voor een blindengeleidehond. Het kan drie jaar duren vooraleer een hond door het RIZIV wordt toegewezen. Het zoeken naar een geschikte hond, de opleiding van hond en baasje duurt twee jaar
en wordt gecoördineerd door het opleidingscentrum Vrienden der Blinden in Koksijde. Daarna volgt een stage van 14 dagen, waarbij hond en baas intens samenwerken. Het opleidingscentrum bepaalt of de nieuwe baas de hond meekrijgt, zoniet gebeurt er opnieuw een oriëntatie. Er worden regelmatig onverwachte controles uitgevoerd om te zien of de hond wel degelijk als blindengeleidehond ‘werkt’ en niet louter dient als gezelschapsdier. Indien nodig stuurt het centrum baasje en hond bij.
Een blindengeleidehond kost ongeveer 17.000 euro. Twee derden wordt betaald door het VAPH Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en een derde wordt gefinancierd via sponsoring door de vzw Vrienden der Blinden. Uiteraard wordt alles gecontroleerd door het RIZIV.
Dankzij de hond heeft Rosette een goed sociaal leven. Ze gaat twee tot drie maal in de week fitnessen en heeft haar vaste winkels waar ze samen met haar hond naar toe gaat.
De eerste trouwe metgezel van Rosette was Biddy, een retriever labrador. Kort voor Biddy op rust mocht gaan werd hij terminaal ziek. Hij was net geen tien jaar. Een blinden-geleidehond moet minimum tien jaar oud zijn en acht jaar gewerkt hebben vooraleer een nieuwe hond kan worden aangevraagd. Uiteraard is dit een ramp als de hond eerder ziek wordt. Rosette en haar familie gingen door een zeer moeilijke periode. Ze stond toen reeds op de wachtlijst voor een nieuwe blindengeleidehond. Lady is ondertussen reeds twee jaar goed ingeburgerd in het leven van Rosette. Als ze niet ‘werkt’, is Lady gewoon ‘hond’. Het is een lief dier dat een goed hondenleven leidt bij de Van Thournouts.
Via de dierenarts werd aan Rosette toestemming gevraagd om het levenseinde van Biddy te mogen volgen en te filmen voor het programma ‘Dieren in Nesten’ met Chris Dusauchoit. In de aangrijpende reportage spelen niet alleen Biddy maar ook Lady samen met Rosette de hoofdrol. In het voorjaar van 2012 wordt de reportage uitgezonden.
Enkele nuttige tips en weetjes die Rosette aan de ‘ziende’ medemens meegeeft:
  • Als de hond ‘werkt’ (uitgerust met harnas), mag je haar/hem niet zomaar aanspreken of strelen.
Zo leid je de hond af van de opgelegde commando’s. Een streling is een beloning. De hond weet niet waarom hij een beloning krijgt en raakt verward. Wat problemen kan geven voor de blinde of slechtziende terwijl de nietsvermoedende voetganger zijn weg verderzet. Het is allemaal goed bedoeld, maar spreek liever eerst de blinde of slechtziende zelf aan, vooraleer iets te doen.
Een blindengeleidehond leert trajecten en bevelen uitvoeren.
Als Rosette in de omgeving van de bakker is, geeft Rosette haar het bevel: “Lady zoek de bakker”. Het is mooi om te zien hoe Lady tot voor de deur van de bakker stapt om daarna het bevel uit te voeren om binnen te stappen.
  • Vermijd het plaatsen van obstakels op de voetpaden
Let er op om fietsen of brommers compact tegen de gevel te stallen. Hou zoveel mogelijk de doorgang vrij!
  • De combinatie van hond en witte stok laat Rosette toe om zich vlot en zelfstandig door het drukke verkeer te bewegen.

Met de witte stok kan zij via bepaalde tikritmes commando's geven. Anderzijds is het ook een teken in het verkeer bv. bij het oversteken van de straat. Een blinde of slechtziende heeft nood aan een gidslijn, bv. de stoeprand. De witte stok is hiervoor een handig voelmiddel. 
De combinatie hond en witte stok, laat bv. toe dat Rosette niet in, maar rond een plas zal stappen.

We wensen de familie Van Thournout, inclusief Lady, een gelukkig leven samen. We duimen alvast voor de sportieve prestaties op de paralympische Spelen 2012.