ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Orchidee in de hoofdrol -  Communieverhalen -  Exotisch tintje -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Exotisch tintje


De jaren zeventig.

Een tijd waar de zalmforellen een culinaire rariteit waren op koude schotels.
Een tijd waar de landsgrenzen nog échte grenzen waren, met controles erop en eraan, waar je over de grens nog enkel met 'vreemde' munten kon betalen.
Een tijd waar familiehistories angstvallig werden gefluisterd en zeker niet voor kinderoren bestemd waren.

Wel in die tijd 'deed' ik mijn plechtige communie.

Het is me bijzonder goed bijgebleven, vooral omdat we in de namiddag plots het bezoek kregen van twee familieleden waarvan ik bij God het bestaan niet van af wist, oom Wim en tante Corrie. Twee flamboyante exotische figuren die luidruchtig het hele feest inpalmden.

Hij bleek de broer te zijn van mijn grootvader. Corrie was zijn vrouw. Ze woonden in Bali, Indonesië. Hij was Nederlandse consul en had 'een hoge positie' bij KLM (werd gefluisterd). 'k Vond het allemaal wel leuk en bijzonder. Tot ik mijn cadeau kreeg.

Speciaal van Indonesië meegebracht, met veel zorg de reis doorstaan... mijn eerste orchidee in een buisje met water. Dat was een tegenvaller. 'k Vond het maar niks, een bloem als plechtige communiegeschenk. Wat moest ik daar mee?

Mijn moeder was in 'extase' van zoveel originialiteit en uitzonderlijk schoonheid.

Wat er met de orchidee gebeurd is, weet ik niet meer. Maar dat m'n plechtige communie hierdoor een exotisch tintje kreeg dat herinner ik me nog levendig.

 

Brigitte Declerck
2 juni 1971