ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Orchidee in de hoofdrol -  Communieverhalen -  OrchideeŽnkroontje van Liliane -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

OrchideeŽnkroontje van Liliane


Close up van het orchideeŽnkroontje van Liliane.

De link van Sander&Fils naar de buurtwerking met het orchideeënkroontje van
Liliane De Cloedt (buurtmedewerkster en echtgenote van voorzitter Dirk)
.

“In 1953 deed ik mijn plechtige communie. Het woord "plechtig" had in die tijd nog een grote betekenis.   

Vroeger werd ieder communicantmeisje gekleed als een prinsesje. We droegen een krijtwit kleedje, witte schoenen, witte handschoenen en niet te vergeten een kroontje op het hoofd waar een voile aan bevestigd was. 

Een paar maanden voor de grote dag mocht ik met mijn pa een bezoek brengen aan de serres van de orchideeënkwekerij van de heer Sander. De hovenier Bertje kwam op ons af en toonde ons zeer veel mooie orchidee-planten. Plots wees hij naar een groen steeltje met zeer kleine bloemknopjes en sprak " dit wordt jouw communiekroontje, ik zal er veel mooie witte orchideetjes op toveren ". Ik stelde mij enigszins bezorgd de vraag : hoe kan men met zo'n groen steeltje een kroontje maken. 

Een 10-tal keren bracht ik met mijn pa een bezoek aan de serres en zag ik mijn  kroontje groeien. De laatste weken verschenen de mooie witte orchideetjes.. De dag voor mijn communie knipte Bertje de tak af met de woorden : "niet vergeten in het water te zetten". 

De dag van je communie moest je naar de vroeg-mis, de hoog-mis en het lof. De tweede dag moest je naar de Sint- Salvatorskathedraal voor je vormselfeest en daarna volgde nog een dankmis. Na iedere plechtigheid moest het kroontje van mijn hoofd gehaald worden en moest het steeltje in een aangepast vaasje met water worden geplaatst, een heel karwei.   

Als ik aan mijn communie-kroontje denk wandel ik in gedachten met Bertje in de orchideeënserres. 

Na zovele jaren besef ik nog steeds dat ik dankzij de heer Sander voor één dag een prinsesje was met op het hoofd een wit orchideeënkroontje.”