ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Straten en pleinen nu -  Edgard De Smedtplantsoen -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Vervolg asbest problematiek

Op vrijdag 24 januari 2020 verscheen onderstaand artikel in het Nieuwsblad  "Edgard De Smedtplantsoen al 45 jaar vervuild met asbest".

Ondertussen kregen we volgende info.
"Momenteel is de aanbestedingsprocedure lopende waarbij de verwachting is dat de sanering kan starten maart/april 2020 en ongeveer één maand in beslag zal nemen. Gezien er in de huidge situatie geen gevaar is voor de volksgezondheid opteerde het stadsbestuur om hierover niet proactief te communiceren."

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200124_04819484

 

Asbest

De buurtbewoners rondom het Edgard De Smedtplantsoen ontvingen in september een schrijven over asbest op het speelplein.  Een deel van het speelplein werd dan ook afgezet.

Op 7 oktober hebben we een schrijven gericht aan het Stadsbestuur en een stand van zaken gevraagd.
We hebben meteen ook gevraagd wanneer onze beloofde banken zullen geplaatst worden.
Van zodra we een antwoord ontvangen hebben, plaatsen we deze info hier.

Start vernieuwing speelpark Edgard Desmedtplantsoen

Wat?
Het speelpark in het Edgard Desmedtplantsoen is aan vernieuwing toe en wordt heraangelegd. In grote lijnen komen er nieuwe speeltoestellen, een nieuwe skatezone en een nieuwe padenstructuur.

Wanneer?
Aannemer Steenhout bvba uit Deerlijk start eind september met de werkzaamheden, die enkele maanden zullen duren

Hinder:
- voor fietsers en voetgangers: doordat een nieuwe padenstructuur wordt aangelegd, zal het bestaande fiets- en wandelpad enige tijd niet kunnen worden gebruikt. Er wordt een omleiding voorzien rond de werfzone.
- voor auto's: zij kunnen blijvend door langs de doorsteek en naar de parking en de garages. Tijdens de aanleg worden 7 parkeerplaatsen vrijgehouden als werfzone, o.a. voor het stapelen van materiaal voor de aannemers.

Plan ter inzage
- www.brugge.be/plannen
- tijdens de familiedag op zondag 24 september van 14:00 tot 18:00 in de Magdalenazaal
- Openbaar Domein/Groendienst, Buiten de Smedenpoort 2, open: ma-vr 9.00-12.00 en 14.00-17.00 uur
- Huis van de Bruggeling, Frank Van Ackerpromenade 2 (Stationsplein), open: ma-do 8.30-17.00 uur (op woensdag tot 20.00 uur), vr en za 8.30-12.30 uur.

Meer info? Groendienst, 050 32 90 11, groendienst@brugge.be
 

Grote plannen voor heraanleg E. De Smedtplantsoen

Goed nieuws!

Stad Brugge begint na de zomer met de heraanleg van het speelplein Edgard Desmedtplantsoen aan de Magdalenastraat in Sint-Andries. “Het nieuwe speelplein wordt een streling voor het oog en zal de buurtbewoners veel plezier verschaffen”, aldus schepen van Jeugd Franky Demon (CD&V). "Met de heraanleg is een prijskaartje van 250.000 euro (inclusief btw) gemoeid. Het nieuwe speelplein moet voor de zomervakantie van 2018 volledig klaar zijn, en dan komen we nog een derde maal terug naar de buurt om het glas op het nieuwe speelplein te heffen”.

Bron: foto en tekst De regionale hitradio voor West-Vlaanderen.
Benieuwd naar het volledig artikel, klik vlug hier.

Heraanleg Edgard De Smedtplantsoen

Bron: SANDERkwartiertje, december 2016. - p. 9

- wordt nog verder aangevuld -

Meer info over heraanleg ontvangen op 12 oktober 2016

 • Het speelplein wordt voorzien van een ovalen padenstructuur in verharding die als wieltjesparcours gebruikt kan worden. Je kan op het pad dus een rondje skeeleren, fietsen, steppen, skaten, waveboarden, … In het breedste stuk van het pad zit een betonnen heuveltje en een 3-tal zitelementen verwerkt die ook als skatetoestel gebruikt kunnen worden;
 • Centraal in het plein (tussen de paden) wordt een polyvalente open ruimte gelaten en tegenaan het breedste pad een (lig)heuvel tot 75 cm hoog;
 • De speelzone zal als volgt worden ingericht:
  • Duo-schommel
  • 2 picknickbanken
  • Ruimtenet
  • Zitstammen
  • Speelzone voor 0-6 (toestellen nog te bepalen)
  • Speelzone 6-12 (toestellen nog te bepalen)

Plan, zie verder op deze pagina

Edgard De Smedtplantsoen

Jeugddienst stelt ontwerpplan speelplein voor

Op 17 december 2015 organiseerden de jeugd- en groendienst een inspraakmoment met de buurt omtrent de heraanleg van het speelpleintje in het Edgard De Smedtplantsoen. Aan de hand van een vragenlijst en de mogelijkheid om zelf een ontwerp te maken werden 32 voorstellen van buren en kinderen bij de jeugddienst ingediend. Ondertussen zijn de eerste ontwerpplannen bijna klaar en wilt de jeugddienst samen met de groendienst die graag aan de buurt voorstellen  = terugkoppeling.

Dit moment vond plaats op vrijdag 22 april 2016 op het speelplein zelf.

Voorstel van ontwerp heraanleg speelpleintje en park - Edgard De Smedtplantsoen.

Vroeger speelpleinnieuws

In 1994, bij het aanleggen van het Edgard De Smedtplantsoen, op de gronden van het vroegere Cercleplein, werd een speelplein voorzien. Dit is reeds negentien jaren geleden. Na uren speelplezier is het hoog tijd om te ravotten in een toffere en modernere speeltuin. Leuk voor de kleine avonturiers en hun ouders die onbezorgd hun kinderen kunnen gadeslaan.

Het speelplein is dringend aan vernieuwing toe.
Op 26 oktober 2013 schreef de elfjarige Ellen Degryse uit de 18-Oktoberstraat het stadsbestuur een mooie brief, in naam van de kinderen en gezinnen uit de buurt, met de vraag om het veel gebruikte speelplein te renoveren. 

Ook het buurtcomité Sanderkwartier richtte hierover een brief aan het College van Burgemeester en Schepenen.

De zusjes Lauren en Ede uit de 18-Oktoberstraat maakte een petitie voor de renovatie van het speelplein en verzamelden zo al 19 handtekeningen van kinderen uit de buurt.

Hierna:

 • Brief van Ellen Degryse gericht aan het stadsbestuur met de vraag om vernieuwing van het speelplein in het Edgard De Smedtplantsoen.
 • Petitie om de renovatie van het speelplein in het Edgard De Smedtplantsoen te ondersteunen. Initiatief van de zusjes Lauren en Ede uit de 18-Oktoberstraat.

Brief van Ellen Degryse gericht aan het stadsbestuur met de vraag om vernieuwing van het speelplein in het Edgard De Smedtplantsoen. Petitie om de renovatie van het speelplein in het Edgard De Smedtplantsoen te ondersteunen. Initiatief van de zusjes Lauren en Ede uit de 18-Oktoberstraat.

Nieuws in verband met onze vraag voor vernieuwing van het speelplein in het Edgard De Smedtplantsoen. Van schepen Franky Demon en schepen Jos Demarest vernamen we het volgende: 

"In 2014 zal het centrale pad tussen de Torhoutse Steenweg en de Magdalenazaal hersteld worden in functie van een betere doorfietsbaarheid van het plein.

Een volledige herinrichting van het park staat echter niet op de agenda. Zoals op alle speelpleinen worden de speeltoestellen wel gecontroleerd en indien nodig hersteld of vervangen."

13 januari 2014

Inspraakvergadering

Juni 2015

Op de receptie van ons buurtfeest was schepen Franky Demon aanwezig. De trieste staat van het drukbezochte speelpleintje kwam opnieuw aan bod.

Enkele dagen later ontving het buurtcomité via een medewerker van schepen Demon het bericht dat de Groendienst akkoord gaat met het voorstel om in 2016 een inspraakvergadering voor het speelpleintje in het Edgard Desmedtplantsoen te organiseren. Het zou alvast veel kinderen en (groot)ouders gelukkig maken.

Laat je stem en ideeŽn horen!

Herinneren jullie zich nog de brief van de toen 11-jarige Ellen, de spontane petitie van de kinderen uit de 18-Oktoberstaat, de brieven van het buurtcomité gericht aan Stad Brugge? Allen met hetzelfde doel: de dringende renovatie van het speelpleintje in het Edgard De Smedtplantsoen (achter MaZ).

Op de receptie van ons buurtfeest was schepen Franky Demon aanwezig. De trieste staat van het drukbezochte speelpleintje kwam opnieuw aan bod. Enkele dagen later ontving het buurtcomité via een medewerker van schepen Demon dat de Groendienst akkoord gaat met het voorstel om in 2016 een inspraak voor het speelpleintje in het E. Desmedtplantsoen te organiseren.

NU IS HET MOMENT. Voorstellen of suggesties voor park en speelplein! Kom massaal op donderdag 17 december vanaf 18.00 tot en met 19.00 naar de foyer van de MaZ.

Klik hierna voor de officiële uitnodigingen

Uitnodiging inspraakmoment E. Desmedtplantsoen

Uitnodiging inspraakmoment park en speelplein E. Desmedtplantsoen

december 2015
 

Het speelpleintje op het Edgard De Smedtplantsoen in herfstkleuren, genomen op 29/10/2011.

De eerste warme lentezon (14 april 2013).