Hoe gezond is de lucht in ons Sanderkwartier?In het voorjaar deden enkele buren mee aan het wetenschappelijk onderzoek CurieuzeNeuzen Vlaanderen. Met Pieter Devoghel en Suzy Borms uit de Stationslaan hadden wij toen een gesprek. Nu zijn de resultaten bekend. Bij het onderzoek werd NO2 (stikstofdioxide) gemeten. Dit is een schadelijk gas dat ontstaat bij verbranding in voornamelijk dieselmotoren. De resultaten werden opgedeeld in 12 zones van uitstekend tot uiterst slecht, gekenmerkt door een kleurencode van blauw over groen naar geel en rood tot zwart. Het gemiddelde voor Vlaanderen ligt in de lichtgroene zone (vrij goed = waarde 20 tot 25), maar er zijn uitschieters tot de zwarte zone (uiterst slecht = waarde 60+). Het gemiddelde voor Brugge ligt in de lichtgele zone (gewoon = 25 tot 30, Brugge = 25,9), maar er zijn grote verschillen tussen de meetpunten. In het centrum liggen de waarden hoger dan in de rand. Het slechtste meetpunt in Brugge was aan de Bloedput. En de resultaten voor onze buurt? Wij vinden 6 meetpunten terug in onze buurt: Stationslaan: zone geel, matig, met waarde 30,8. Pieter en Suzy hadden hier ook geen te hoge verwachtingen, want dit is wel een straat met veel en zwaar verkeer en de spoorweg.
Magdalenastraat: zone lichtgeel, gewoon, met een waarde tussen 25 en 30.
Abdijbekestraat (3 meetpunten): zone lichtgroen, vrij goed, met waarden tussen 20 en 25.
Azalealaan: zone lichtgroen, vrij goed, met een waarde tussen 20 en 25.
Misschien niet slecht voor onze buurt, maar het kan (moet?) altijd beter.
Dankjewel Luc De Gruyter voor het schrijven van dit verslag. |
Interview met Suzy en PieterWat CurieuzeNeuzen is of betekent, vind je op de website https://curieuzeneuzen.be/: ‘CurieuzeNeuzen Vlaanderen is een wetenschappelijk onderzoek waarbij de bevolking de handen uit de mouwen steekt. Onder leiding van professionele wetenschappers verzamelen burgers data over luchtkwaliteit. Zo helpen ze mee om een uitdagend wetenschappelijk probleem op te lossen. De bedoeling is om luchtkwaliteit over heel Vlaanderen gedetailleerd in kaart te brengen, zowel in de stad als op het platteland.’ Reden genoeg om op bezoek te gaan bij Pieter en Suzy voor een gesprekje (Saar was uit werken). Het Sanderkwartier wil natuurlijk alle deelnemers bedanken voor de medewerking aan dit project. Wij kijken met z’n allen uit naar de resultaten, zodat we weten hoe de luchtkwaliteit in onze buurt is!
Dankjewel Suzy en Pieter. Dankjewel Luc De Gruyter voor het afnemen van dit interview en het schrijven van dit verslag.
|
CurieuzeNeuzen gespot in de Stationslaan 15!Pieter en Saar Devoghel-Tack gaan samen met 19.999 andere meetpunten de luchtkwaliteit in de maand mei in Vlaanderen gedetailleerd in kaart brengen. Het is Pieter en Saar gelukt om zich te registreren als officieel meldpunt. Ook de medebewoners van het flatgebouw zijn enthousiast. Zo worden de kosten onder de bewoners van het gelijkvloers en de eerste verdieping gedeeld. Flatgenoot Suzy Borms staat als jong gepensioneerde paraat voor de logistieke steun (stalen ophalen, ontvangen, terugbrengen). Veel succes aan de CurieuzeNeuzen van dienst! |