ūüĎ∑‚Äć De ondersteuning voor deze website is gestopt op 1/1/2020. Op termijn zal de site verdwijnen. Dank voor de mooie jaren ūüĎč
Wie zijn wij? -  Activiteiten en realisaties -  sanderkwartier

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Initiatieven voor een leefbaarder en gezelliger buurt

Logo Sanderkwartier, orchidee

In december 1979 namen enkele bewoners uit de 18-Oktoberstraat te Sint-Andries het initiatief om hun buurt rond het Sint-Lodewijkscollege leefbaarder en gezelliger te maken.
Een eerste realisatie was het laten plaatsen van een glascontainer. Later volgde de plaatsing van een schuilhuisje voor de bushalte, kruispunt Stationslaan - Magdalenastraat door de bevoegde diensten.

In 1980 werd een eerste buurtfeest georganiseerd. Voor de kinderen was er een succesvol Sinterklaasfeest. Datzelfde jaar ontvingen de bejaarden uit het Sanderkwartier een mooie kerststronk.

Andere activiteiten waren : de Sterrestoet, een zeedag voor de kinderen, een bezoek aan de kinderboerderij en één aan de havenwerken te Zeebrugge, een reisje naar Damme met de boot, week van de derde leeftijd ...

In 1982 werd een bijzonder actie op touw gezet tegen de 'fietsdiefstallen'. Met succes!

Nadien is het nooit meer stil geweest in en rond het Sanderkwartier, we kunnen hier dus maar een paar hoogtepunten aanhalen :
1980, 1981, 1982, 1983 en 1984: buurtfeest
1987: opening Sanderpark
1992: nieuwe straatverlichting
1993: buurtenquête, het plaatsen van buurtgarages en de heraanleg van de Torhoutsesteenweg
1994: aanleg buurtparking, aanleg van het Edgard Desmedtplantsoen (voormalig Cercleplein)
1999: Kosovo-actie
2001: heraanleg van 18-Oktoberstraat
2002: opening Magdalenazaal
2003: buurtfeest in de Ma/Z
2004: buurtfeest in de Ma/Z
2005: buurtfeest in de Ma/Z n.a.v. het 25-jarig bestaan van  Buurtwerking Sanderkwartier

2006: natuurwandeling 'Fort van Beieren', bibliotheekbezoek, buurtfeest in de Ma/Z, herfstfietstocht, Jan Van Rossem vertelt uit zijn Blunderbundel, internet-initiatie aangeboden nav de website aan de buurtbewoners van het Sanderkwartier.

2007: Quiz - de 7 sprong ,geleide parkwandeling rond het Kasteel van Loppem, Bloemenactie, buurtfeest 'Sanderkwartier sport!, havenbezoek 100-jaar Zeebrugge, zelfverdediging, dag van de buur.

2008: Quiz - de 7 sprong, 2e ed., bloemenactie, geleide natuurwandeling: orchideeëntocht in De Fonteintjes, buurtfeest 'Sanderkwartier feest!', fietstocht 'Langs de kastelen van Sint-Andries, heksenavond, dag van de buur, opmaak welkombrochure voor nieuwe buren, steun actie Torhoutse Trilweg (17 mei 2008)

2009: Nieuwjaarsdrink, quiz - de 7 sprong, 3e ed. , bloemenactie, o parleurcel met de straffe verhalenavond en straffe toerenavond, buurtfeest in jubileumeditie '30 jaar Sanderkwartier', fietstocht en natuurwandeling in het provinciaal domein Ryckevelde, cursus kennismaking computer en internet georganiseerd door Open-School in de buurt zelf.

2010: Nieuwjaarsdrink, voorstellen en verzuchtingen over de uitbreiding van de Ma/Z bundelen en doorspelen naar de bevoegde diensten, cursus kennismaking computer en internet alsook een basiscursus computer georganiseerd door Open-School in de buurt zelf, quiz - Geef acht!, buurvrouw Christine gidst het Sanderkwartier in het bedrijf waar ze werkt, Fluxys, bloemenactie, Actie voor de Europese dag van de buur, buurtfeest, wandeling van open poort tot Brugse Zot, bezoek tentoonstelling Van Eyck tot Dürer

2011: nieuwjaarsdrink, raamaffiches, computerles, bloemenactie, natuurwandeling De vesten anders bekeken, duikinitiatie, dag van de buren, buurtfeest, de magische wereld van de orchideeën, repetitie Anima Eterna, quiz

2012: nieuwjaarsdrink, raamaffiches, voordracht over dementie, Bezoek FRAMBOFRUIT, dag van de buur(t), bloemenactie, Kamarama, buurtfeest, toneel 'De Rafaels' door de Koninklijke Toneelvereniging De Valk

2013: nieuwjaarsdrink, toneel 'De minister en het maffiameisje', quiz, bloemenactie, tentoonstelling 'Liefde en devotie', dag van de buren, bezoek imker Jo, buurtfeest, naar de film 'Tango Libre en 'The Angels' share'

2014: nieuwjaarsdrink, toneel 'De Ronde van Vlaanderen', te gast bij Adolphe Sax & Cie, Sanderkwartier wandelt door Sint-Baafs (Koninklijke Gidsenkring), gala-avond MOOOV, bloemenactie, dag van de buren, buurtpicknick in het park, bezoek imker Jo, buurtfeest in jubileumeditie - "35 jaar Buurtwerking Sanderkwartier!", naar de film "Marina" en "Het Vonnis", dubbeltentoonstelling "14-18 Oorlog in Beeld / Brugge in Oorlog"

2015: Nieuwjaarsreceptie, Gedichtendag, Uitwijken met vuurspektakel 'Filles d'Hestia',  QUIZ -  7e editie van de Sanderkwartierquiz, MOOOV Filmfestival - openingsavond "The farewell party", Picknick in het park (Dag van de buur), Buurtfeest , Bezoek Lauretum, naar de film 'Pride' en 'La famille Bélier' en 'Brabançonne'

2016: Nieuwjaarsreceptie, Open repetie Symfonieorkest Vlaanderen, Voordracht : Je eigen mini-moestuintje, Toneelvoorstelling De Valk : Zwijg kleine, Garageverkoop i.s.m. Gezinsbond St. Andries, Gala-avond MOOOV filmfestival, Bloemenactie Geraniums, Picknick in het park (Dag van de buur), Buurtfeest, Inhuldiging wijkbibliotheekje (Little Free Library), naar de film: "Café Derby" en "Cafard" en "Suite Française", Bezoek met gids kerkhof Sint-Andries    

2017: Nieuwjaarsreceptie, Wintervonken, Spelletjesavond, Gala-avond MOOOV-filmfestival, Bloemenactie - verdeling geraniums, Fietstocht en picknick : thema fietstocht "Dwars door het minder bekende Brugge' en picknick in het park, Buurtfeest, Familiedag georganiseerd door CC Brugge in en rond de MaZ, naar de film : "Le tout nouveau testament" en "Florence Foster Jenkins" en "Captain Fantastic", MIS-verstand: Bezoek aan het Psychiatrisch Ziekenhuis O.L.V., Toneelvoorstelling De Valk : "Bal van de Pompiers" 

2018: Nieuwjaarsreceptie, Wintervonken, Toneel De Valk : "Bedden", Geleid bezoek aan de tentoonstelling "Haute Lecture by Colard Mansion", Gala-avond MOOOV-filmfestival, Bloemenactie - verdeling geraniums, Geleid bezoek kasteelpark Zomerverblijf van de Heren van Gruuthuyse, Buurtfeest - MaZ en Edgard De Smedtplantsoen, Herhaalbezoek MIS-verstand, naar de film : "Cargo" en "La La Land" en "Dunkirk", Toneelvoorstelling De Valk : "Acht vrouwen"

2019: Nieuwjaarsreceptie soep met babbeltjes, Toneel De Valk : "De klusjesman", Voordracht door Michel Vanhalme "Evolutie van huizen en percelen in het Sanderkwartier", Bloemenactie - verdeling geraniums, Gala-avond MOOOV-filmfestival, Concert van Rachele Andrioli en Rocco Nigro, Dag van de buur(t), Fietstocht 'Merkwaardige bomen in en rond en Sint-Andries en Jabbeke', Buurtfeest - MaZ en Edgard De Smedtplantsoen, Ecologische voordracht  door Thomas Devogelaerenaar de film : "Girl" en "Mary Poppins Returns" en "Green Book", Toneelvoorstelling De Valk : "Jacques en zijn meester"